Podgorički srednjoškolci dobili najsavremeniji kabinet za praktičnu nastavu

Kvalitetni temelji za prosperitetnu budućnost.

41438 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Grohe
Foto: Grohe

Učenici Srednje stručne škole „Ivan Uskoković“ u Podgorici imaće jednu od najkvalitetnijih praktičnih nastava u regionu. Zahvaljujući kompaniji GROHE, koja je prepoznala značaj unapređenja edukacije mladih zanatlija, dobili su savremeni kabinet za vježbu. Opremljen zidnom instalacijom, sa funkcionalnim gotovim proizvodima vodećeg brenda u sanitarnoj industriji, ovaj prostor umnogome će olakšati pripremu budućih vodoinstalatera za predstojeće izazove na tržištu rada.

Grohe
foto: Grohe

Instalacije za WC šolje, termostatski i jednoručni modeli mješalica za umivaonike, kade i sudopere, potom različiti sistemi za tuš kabine samo su dio najsavremenijeg asortimana, koji će omogućiti podgoričkim srednjoškolcima da teorijsko znanje primijene i u praksi.

Da je u pitanju zaista veliki doprinos stručnom obrazovanju, ali i rješavanju problema nedostatka kvalitetno obučenog kadra u oblasti vodoinstalacija, potvrđuje i v.d. direktorice škole Sonja Dabetić.

Ona je sa predstavnicima ove renomirane firme, poznate po principu društvene odgovornosti, presjekla plavu vrpcu i zvanično otvorila jedinstveni kabinet u našoj zemlji.

„U pitanju je zaista važan dan za našu školu. Znamo da je obrazovanje zaokruženo tek uz sinergiju teorije i prakse, a mi danas sa punim pravom možemo da tvrdimo da će naši mladi ljudi, iz ove obrazovne institucije i iz ovog kabineta, izaći u potpunosti spremni da odgovore svim poslovnim izazovima. Koristim još jednom priliku da se zahvalim predstavnicima kompanije GROHE koji su prepoznali potrebu i odlučili da ulažu u ono što je najdragocjenije – u znanje i stručnost naše omladine“, kazala je Dabetić.

Sa druge strane, i predstavnici kompanije GROHE naglašavaju da je važnije nego ikada ponuditi mladim ljudima atraktivan program obuke, koji će im pomoći da izgrade kvalitetne temelje za prosperitetnu budućnost.

Saša Đoković, Leader, Serbia & Montenegro, LIXIL EMENA, ističe da je ova vrijedna donacija samo početak saradnje sa Srednjom stručnom školom “Ivan Uskoković”.

Grohe
foto: Grohe

“Nas kao kompaniju veoma raduje što imamo priliku da pružimo šansu generacijama koje dolaze. I te kako svjesni izazovne situacije, ne samo na crnogorskom već i na regionalnom tržištu, smatramo da je ovo bitan korak ka sigurnijoj budućnosti mladih ljudi. Naročito me ponosnim čini to što su dobili priliku da praktične vještine stiču na najsavremeniji način, i to u svom gradu, a ne negdje van granica domovine. Vjerujem da će naša donacija budućim vodoinstalaterima biti dobra odskočna daska u uspješnu i sigurnu poslovnu budućnost, te da će im znanje stečeno u ovom kabinetu obezbijediti sigurno mjesto na tržištu rada”, kazao je Đoković.

Oduševljenost novootvorenim prostorom za praktičnu nastavu nisu krili ni srednjoškolci. Dobili su sada priliku da, idući u korak sa tržišnim trendovima u oblasti instalacija, stiču sigurnost u poslu. Što je najvažnije, sve im je nadohvat ruke pa neće zavisiti od prakse van škole.

Njima je, nakon svečanog otvaranja, sve prednosti GROHE kabineta predstavio Mate Radić, Area Sales Manager Montenegro. Potom su i sami, uz asistenciju profesora i stručnjaka iz kompanije, odlučili da se okušaju u radu.

„Drago mi je što sam imao priliku da vidim ove uređaje. Mislim da će to zaista značiti učenicima naše škole. Radujem se svakom novom dolasku u ovaj kabinet”, kaže Ivan Stanišić, učenik drugog razreda SSS „Sergije Stanić”.

Sa njim je saglasan i učenik Matije Badnjar.

„Zahvaljujem se GROHE kompaniji. Drago mi je što sam imao priliku da naučim više o novim sanitarnim uređajima, i što ću dobiti sertifikat koji će mi omogućiti da se lakše zaposlim u budućnosti”, navodi Badnjar.

Ističe da je posebno oduševljen novim česmama poput „Grohe red” koja ispušta prokuvalu i „Grohe blue” koja ispušta mineralnu vodu.

Grohe
foto: Grohe

Željko Raičević, profesor mehatroničke grupe predmeta i praktične nastave, naglašava da u školi već dugo prate savremene tehnike u obrazovanju učenika i odraslih.

“U tom smislu donacija GROHE kompanije upravo je dopuna tome što mi radimo. Ovaj edukativni komplet će omogućiti učenicima da se pripreme za budući svijet rada. Vidimo ga kao jedan segment ‘kuće budućnosti’, baziran na vještačkoj inteligenciji i upravljanju. Siguran sam da će i direktorica, kroz saradnju sa ovom kompanijom i partnerima, dopuniti ostale komplete kako bi cijeli mehatronički sistem ‘kuće budućnosti’ na neki način bio implementiran u školi i kako bi omogućio učnicima da se zaposle ”, kazao je Raičević.

Program GIVE – odskočna daska za uspješnu budućnost

No, u Srednjoj stručnoj školi „Ivan Uskoković“, nisu jedini koji se mogu pohvaliti vrijednom donacijom.

Prije toga, zahvaljujući popularnom GIVE programu (GROHE Installer Vocational Training and Education), šansu da unaprijede znanje dobili su i učenici brojnih, kako svjetskih, tako i stručnih škola u regionu.

Iz kompanije naglašavaju da je u pitanju jedinstveni projekat fokusiran na praktično osposobljavanje po najsavremenijim trendovima, koji je nastao kao rezultat prepoznavanja problema odliva radne snage s jedne, i nedostatka kvalifikovanih vodoinstalatera s druge strane.

Do sada je sproveden u više od 40 zemalja (širom regiona EMENA), gdje je omogućio izgradnju najsavremenijih okruženja za obuku, u cilju uspostavljanja novih standarda i stvaranja najbolje polazne tačke za budućnost.

Kod nadaleko čuvenog GIVE projekta posebno treba istaći kontinuitet. Ova dodatna vrijednost omogućava da, zahvaljujući najvećim ekspertima u oblasti sanitarne industrije, a kroz periodično obnavljanje i unapređivanje kabineta za praktičnu nastavu, učenici imaju redovnu praksu i to po svjetskim standardima.