Kažanegra Stanišić: Brojne neregularnosti oko sprovođenja ugovora o zakupu Sveca

Država mora preduzeti potrebne korake i zaštiti svoje interese, u skladu sa propisima, i uraditi sve da uveća svoj udio u društvu obzirom da Sv.Stefan i Miločer čine unikatno i najvrijednije parče naše zemlje.

5150 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Predsjednica Odbora direktora “ Sveti Stefan hoteli” Dragana Kažanegra Stanišić kazala je da je od početka obavljanja dužnosti predsjednice OD „Sv.Stefan hoteli“ ad Budva do danas ukazala na brojne neregularnosti prilikom implementacije Ugovora o zakupu u dijelu nelegalne gradnje, skrnavljenja kulturnog dobra od nacionalnog značaja, ne održavanja imovine po AMAN ili standardima uopšte, ugroženosti Miločerskog parka zbog neadekvatnog održavanja istog.

“Od same velike rekonstrukcije koja je urađena bez adekvatne prateće dokumentacije izdate od relevantnih institucija, kao i saglasnosti zakupodavca (čemu svjedoče brojni zapisnici u arhivi zavoda za zaštitu kulturno istorijskih spomenika na Cetinju), čijom izvedbom je prilčno ugrožena ambijentalna cjelina ,njen primorsko-mediteranski duh iz vremena davnina kada su ga naseljavale paštrovske porodice, arhitektonski autentičan izraz, u suprotnosti sa kriterijumima i konzervatorskim doktrinama. To detaljno potvrdjuje elaborat o revalorizaciji kulturnih dobara iz 2014. i 2017. godine. Takvo stanje imovine skrnavi dugo građeni imidž brenda Grad Hotela Sveti Stefan ,degradira njegovu ekskluzivnost i umanjuje pejzažne posebnosti, kao i čitavog kompleksa zajedno sa Hotelom Miločer, obzirom da je upravo ta cjelina predstavljala dijamant u kruni našeg turizma, koji je ugošćavao najpoznatije i najelitnije goste iz cijelog svijeta, činio okosnicu razvoja i napredka kako turizma kao djelatnosti tako i kompletne regije. Sa tim u vezi njegov status, unapređenje poslovanja i prije svega spremnost da iz godine u godinu prima goste i uspiješno radi, od velikog je značaja za državu Crnu Goru iz puno razloga. Nažalost, po mom uvjerenju, iz pogrešne poslovne odluke zakupca naši kapaciteti su već evo druga sezona zatvoreni i time osim što je prekršena osnovna odredba Ugovora nanijeta je nesaglediva šteta našoj privredi i pozicioniranju našeg brenda na svijetskoj mapi ekskluzivnih turističkih destinacija”, saopštila je Kažanegra Stanišić.

Takođe, utvrdili su, kako je dodala, pogrešan način fakturisanja zakupnine što je potvrdila i Uprava prihoda i carina riješenjem donijetim nakon poreske kontrole u društvu “tako da po novom načinu obračuna na ugovorenu zakupninu se obračunava PDV u skladu sa zakonom o PDV-u što do sada nije bio slučaj. Prethodni način obračuna nanio je nepovoljni finansijski efekat, kako društvu tako i državnom budžetu. Moram pojasniti sliku koja je nažalost poslata u svijet sa plaža Sv.Stefana i Miločera. Spinovanjem informacija kako kroz medije tako i izjavama pojedinih zvaničnika stekao se apsolutno pogrešan utisak. Zakupac je i prošle godine imao važeći ugovor sa JP Morsko Dobro, međutim nije savjesno i u duhu dobrog domaćina ispunjavao svoje zakonske obaveze, a niko sem njega iste nije mogao preuzeti. Dakle, plaže se nisu čistile, nisu radili tuševi, nije bilo toaleta, nije bilo spasilaca, stoga cijela situacija haosa i neprikladnog ponašanja kupača ne čudi. Niko nije uspostavljao red. Jako me je zabrinuo i izostanak reakcije zakupca iz razloga što se neprimjereno ponašanje nije prijavljivalo nadležnoj komunalnoj službi, nelegalni prodavci na plažama i okolo kao i povremeno kampovanje u Parku koje je moglo rezultirati požarom i nanijeti nesagledivu štetu imovini društva. Apelujem da se slična situacija ne ponovi i preduprede negativni efekti kako za turističku destinaciju tako i za Sv.Stefan kao brend. Obzirom da sam odrasla u neposrednoj blizini tih plaža mogu posvijedočiti da se nikada u prošlosti nije desila slična situacija. Govorim o godinama mnogo prije dolaska sadašnjeg zakupca, taj predio je uvijek odisao ekskluziivitetom, mirom i dostojanstvom naravno uz odgovarajucu brigu nadležnih o istom”, istakla je ona i dodala:

"Trgovina akcijama koja se juče dogodila mora biti obustavljena. Država mora preduzeti potrebne korake i zaštiti svoje interese , u skladu sa propisima, i uraditi sve da uveća svoj udio u društvu obzirom da Sv.Stefan i Miločer čine unikatno i najvrijednije parče naše zemlje", kazala je Stanišić.

U okviru grada Hotela Sveti Stefan nalaze se četiri crkve sadrađene između XV-XVII vijeka. Raznim društvenim transformacijama danas su u vlasništvu akcionarskog društva, imaju vrijednost iskazanu kroz akcije kojima se trguje na berzi. Ne tako davno u prošlosti, nakon nacionalizacije 1960.god crkva Aleksandra Nevskog je odlukom tadašnjeg rukovodstva srušena i pretvorena u kazino, dakle stavljena u funkciju zabave i ugostiteljstva. Lično sam stava da moramo pružiti maksimum od sebe da se takve odluke ne bi donoslile potencijalno u budućnosti, moramo zaštiti kulturna dobra koja imamo jer upravo ona daju dimenziju posebnosti, unikatnosti i nemjerljive vrijednosti samom lokalitetu, osim što imaju poseban značaj za Paštrovsku zajednicu i predstavljaju simbol njene duhovne vertikale.Dakle onda kad se steknu zakonski okviri crkve se moraju vratiti Mitropoliji i staviti na upravljanje manastiru Praskvica koji je vjekovima njima i upravljao. I privredni subjekti kao i društvo u cijelini mora pokazati stepen društvene odgovornosti i dati primat univerzalnim vrijednostima ne gledavši samo materijalnu korist već sačuvati bogatstvo koje imamo i za buduće generacije jer djelima pokoljenja sude”, zaključila je Kažanegra Stanišić.

Bonus video: