Đeka: Namjera je da izgradimo društvo zasnovano na eliminisanju svih oblika diskriminacije, anticiganizma i siromaštva

"Već duže vremena u Crnoj Gori bavimo se aktivno društvenim uključivanjem romske i egipćanske populacije i istrajni smo u svojoj namjeri da se ovim zajednicama omogući puna zaštita prava i unaprijedi njihov položaj", istakao je Đeka

1564 pregleda 1 komentar(a)
Đeka u OŠ "Božidar Vuković Podgoričanin", Foto: Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava
Đeka u OŠ "Božidar Vuković Podgoričanin", Foto: Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava

Namjera nam je da izgradimo inkluzivno i otvoreno društvo zasnovano na borbi i eliminisanju svih oblika diskriminacije, anticiganizma i siromaštva i da rješavamo probleme dječijih/ugovorenih brakova, nasilja u porodici i prosjačenja, poručio je ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka u uvodnom dijelu radionice kojom je započela kampanja o dječijim/ugovorenim brakovima, nasilju u porodici i prosjačenju, u Osnovnoj školi "Božidar Vuković Podgoričanin", u Podgorici.

Iz Ministarstva ljudskih i manjinskih prava je saopšteno da je Đeka "ponovio odlučnost Vlade Crne Gore da ovim ružnim fenomenima stane na put".

"Već duže vremena u Crnoj Gori bavimo se aktivno društvenim uključivanjem romske i egipćanske populacije i istrajni smo u svojoj namjeri da se ovim zajednicama omogući puna zaštita prava i unaprijedi njihov položaj", istakao je Đeka.

On je poručio da djeca imaju prava na život, na zaštitu od diskriminacije i kažnjavanja, zaštitu od fizičkog i mentalnog nasilja, prosjačenja i još mnoga druga prava i naglasio da je iz tog razloga veoma važno da što ranije počnu učiti o stvarima koje ih se tiču.

"Treba da imate osnovna znanja o svojim pravima i mogućnostima, ali i da prepoznate diskriminaciju i naučite ko i kako vas može zaštititi. Posljedice negativnih običaja u vašoj zajednici, ukorijenjenih u praksi, a pravdanim tradicionalizmom, dalekosežne su i razarajuće po mladost i neiskorišćene mogućnosti kako djevojčica, tako i dječaka", poručio je Đeka.

On je rekao da je Vlada Crne Gore usvojila prošle godine "Strategiju socijalne inkluzije Roma i Egipćana za period 2021-2025", te da ista služi poboljšanju socio-ekonomskog i pravnog položaja Roma i Egipćana u Crnoj Gori.

"Jedan od ključnih preduslova za potpuno uključivanje građana i građanki romske i egipćanske populacije ostaje obrazovanje, i iz tog razloga ohrabruje činjenica da danas u Crnoj Gori imamo 1.856 djece iz romske i egipćanske populacije u osnovnim školama, ali svega 207 u srednjim školama gdje moramo da budemo aktivniji da nam djeca ne odustaju od svog obrazovanja i svoje budućnosti", kazao je Đeka.

On je rekao da će Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava nastaviti da radi na unapređenju položaja građana romske i egipćanske populacije sa osnovnim ciljem da svi građani u Crnoj Gori imaju jednake šanse i mogućnosti u ostvarivanju svojih prava bez obzira na bilo koju posebnost.

Iz Ministarstva ljudskih i manjinskih prava su rekli da će "Kampanja o dječijim/ugovorenim brakovima, nasilju u porodici i prosjačenju" čiji je slogan "Moj život" obuhvatiti negativne i nepoželjne pojave u društvu koje su u velikoj mjeri zastupljene u romskoj i egipćanskoj populaciji, a odvija se u okviru Programa EU i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu koji kofinansiraju Vlada Crne Gore i EU.

Bonus video: