Glavni grad: Proglašenjem Gorice parkom prirode, nadležnost nad upravljanjem preuzima posebno preduzeće

"Nakon više od dvije godine kako je Glavni grad uputio inicijativu da se Gorica zaštiti od dalje devastacije, danas smo, kako prenose mediji, dobili neophodnu saglasnost Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma na Prijedlog Odluke o proglašenju Spomenika prirode Park šuma Gorica"

5169 pregleda 6 komentar(a)
Podgorica (Ilustracija), Foto: Glavni grad Podgorica
Podgorica (Ilustracija), Foto: Glavni grad Podgorica

Proglašenjem Gorice parkom prirode, nadležnost nad upravljanjem ovim područjem preuzima posebno preduzeće Glavnog grada - Agencija za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice, saopšteno je danas iz Glavnog grada Podgorica.

Oni su poručili da je Vlada Crne Gore "konačno dala saglasnost na inicijativu Glavnog grada o zaštiti Gorice".

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ana Novaković Đurović potpisala je danas Saglasnost na Predlog Odluke o proglašenju Spomenika prirode Park šuma Gorica.

"Nakon više od dvije godine kako je Glavni grad uputio inicijativu da se Gorica zaštiti od dalje devastacije, danas smo, kako prenose mediji, dobili neophodnu saglasnost Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma na Prijedlog Odluke o proglašenju Spomenika prirode Park šuma Gorica. U skladu sa Zakonom o zaštiti prirode koji propisuje da inicijator zaštite bilo kog područja može biti samo lokalna samouprava, uprava Glavnog grada Podgorica je prije dvije godine pokrenula zakonsku proceduru da se Gorica, zelena oaza po kojoj je naš grad dobio ime, proglasi zaštićenim područjem", ističe se u saopštenju.

Iz Glavnog grada su dodali da su od trenutka započinjanja postupka izrade studije do danas, sprovedene sve neophodne aktivnosti kako bi se stekli uslovi za donošenje ove Odluke i konačno proglašenje Park šume Gorica zaštićenim područjem.

"Između ostalog, potpisan je Ugovor o izradi studije sa Agencijom za zaštitu životne sredine, sačinjen je Prijedlog studije, sprovedena javna rasprava, dopunjena studija i, prethodno, pribavljena mišljenja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta. Izradu studije je finansirao Glavni grad, u ukupnom iznosu od 12.300,00 eura", kazali su.

Iz Glavnog grada su poručili da je Lokalnim planom zaštite životne sredine Glavnog grada Podgorica za period 2019-2023 kao jedna od aktivnosti, za period 2020-2023 godina, prepoznato ustanovljavanje zaštićenih prirodnih dobara.

"U tom cilju je i inicirana zaštita Park šume Gorica kao prva aktivnost u definisanom periodu. Nakon dvije godine kontinuiranih aktivnosti, izražavamo zadovoljstvo zbog ove vijesti i zahvalnost svim kolegama i sugradjanima koji su dali doprinos na putu postizanja ovog cilja. Proglašenjem Gorice parkom prirode, nadležnost nad upravljanjem ovim područjem preuzima posebno preduzeće Glavnog grada- Agencija za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice. Ovu lijepu vijest obilježićemo zajedničkim aktivnostima na njenom daljem oplemenjivanju i očuvanju, kako smo to i do sada činili zajedno sa našim sugrađanima", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: