Nakon pisanja "Vijesti": Defektolozima vratili zarade

Defektološkinje-nastavnice integrisanih odjeljenja su poručile da je nevjerovatno da državni namještenik da sebi za pravo da smanjuje i povećava plate jednim telefonskim pozivom, ne obazirući se na važeće ugovore o radu i zakon

4207 pregleda 2 komentar(a)
Zarade zaposlenima u integrisanim odjeljenjima umanjene bez objašnjenja prošlog mjeseca, Foto: Shutterstock
Zarade zaposlenima u integrisanim odjeljenjima umanjene bez objašnjenja prošlog mjeseca, Foto: Shutterstock

Defektolozima koji rade sa djecom sa poteškoćama u psihomotornom razvoju, intelektualnim i drugim smetnjama zarade su vraćene na stari nivo, nakon što su dva mjeseca, bez obrazloženja, primili umanjene plate.

To je “Vijestima” potvrdila predsjednica Društva defektologa Crne Gore Svetlana Vukašinović.

”Nakon teksta u Vijestima, priloga u Jutarnjem programu Boje jutra i razgovora predstavnika Sindikata prosvjete sa ministrom prosvjete, računovođe svih sedam škola ponovo su dobile nalog, i ovoga puta telefonskim putem, da promptno vrate koeficijente i dvomjesečnu razliku, pokušavajući da cjelokupnu krivicu prebace na direktore škola. Ne ulazeći u to šta je tačno uticalo na ovakvu odluku ministra, možemo samo saopštiti da je pravda zadovoljena, a zakon ispoštovan”, navele su u dopisu “Vijestima” defektološkinje-nastavnice integrisanih odjeljenja.

Povezani članci

11. Maj 2022.

Defektolozi na udaru: Smanjene im plate

Vukašinović je ranije saopštila da su računovođe sedam škola u Crnoj Gori u kojima postoje integrisana odjeljenja dobile nalog telefonom da defektolozima-nastavnicima smanje koeficijent za zarade sa 8,43 na 7,67.

”Računovođe su telefonski nalog izvršile, direktori škola potpisali i defektolozima smanjili koeficijent bez ikakvog objašnjenja. Kako su se svi ovi defektolozi obratili upravama škola sa istim pitanjem koje zahtijeva objašnjenje ovog umanjenja, dobili su od uprava škola identičan odgovor - nalog je telefonskim putem dobijen od krovne institucije, prethodnog Ministarstva, prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS), uz prijetnju da ukoliko to ne urade, Ministarstvo će blokirati plate svim tim školama”, istakla je Vukašinović.

Iz Ministarstva prosvjete “Vijestima” su prije petnaest dana saopštili Granskim kolektivnim ugovorom (GKU) nije predviđeno zvanje defektologa nastavnika, koji oni obavljaju, nego samo defektologa.

”Naime, prilikom kontrole zarada u osnovnim školama u aprilu, primijećeno je da se u nekim školama defektolozima obračunavaju koeficijenti koji nisu u skladu sa Granskim kolektivnim ugovorom, kojim je za defektologe predviđen koeficijent 7,67, a pojedine škole u kojima postoje integrisana odjeljenja obračunat je koeficijent 8,43, koji je predviđen za resursne centre. Od škola smo tražili ugovore o radu i propratnu dokumentaciju, koju nam nisu dostavili. Ministarstvo prosvjete je uputilo zahtjev pravnoj službi na dalje tumačenje, koja je dalje zahtjev uputila Komisiji za praćenje i tumačenje GKU za oblast prosvjete kako bi se došlo do najboljeg mogućeg rješenja”, navodi se u odgovoru Ministarstva prosvjete “Vijestima”.

Defektološkinje-nastavnice integrisanih odjeljenja juče su poručile da je nevjerovatno da državni namještenik da sebi za pravo da smanjuje i povećava plate jednim telefonskim pozivom, ne obazirući se na važeće ugovore o radu i zakon.

”Nevjerovatno je i da direktori državnih institucija - škola, slijepo i poslušno ispunjavaju telefonske naloge, bez obzira od koga dolazili, poništavajući time ono što su i sami potpisali i na kraju, priznajući time da su samo izvršitelji nečijih naloga”, navele su one i istakle da duguju zahvalnost predsjedniku Sindikata prosvjete Radomiru Božoviću koji nakon dugog vremena nepovjerenja vraća vjeru u važnost, snagu i istinsku ulogu Sindikata.

Bonus video: