Mještani prijete blokadom ulice u Pinješu: Lokalna vlast više od godinu ignoriše peticiju

Nezadovoljni ignorantskim odnosom čelnika lokalne vlasti

5705 pregleda 1 komentar(a)
Naselje Pinješ u Ulcinju, Foto: Samir Adrović
Naselje Pinješ u Ulcinju, Foto: Samir Adrović

Mještani ulcinjsog naselja Pinješ čije kuće i stanovi gravitiraju prometnoj Ulici Mujo Ulćinaku Cakuli (bivša Ivana Milutinovića) sve više razmišljaju o blokadi saobraćajnice, nakon što lokalna vlast više od godinu ignoriše njihovu peticiju.

”Razmišljamo o svakodnevnim blokadama koje bi kulminirale u sezoni. Zato apelujemo da se naš problem hitno riješi”, poručili su oni.

Peticijom, koju je potpisao veliki broj mještana, prioritetno se traži da se promijeni smjer, odnosno tok saobraćaja u ulici jer postojeći jednosmjerni od raskrsnice prema “Albatrosu”, odnosno bivšem “Galebu” i “Pristanu” ka Prvoj banci u Staroj čaršiji ne rasterećuje saobraćajnu infrastrukturu.

”Naprotiv, ovakav smjer saobraćaja u Ulici Mujo Ulćinaku Cakuli (bivša Ivana Milutinovića) napravio je sabirnu saobraćajnicu, prečicu za veliki dio saobraćaja što usložnjava pristup svim domovima i ugrožava bezbjednost stanovanja svima koji tu žive. Posebno se to odnosi na domaćinstva koja se nalaze u ‘kracima’ ulice uzbrdo - Ulice Pavla Kneževića i Velimira Bogojevića”, navodi se u obrazloženju peticije.

Mještani zato predlažu da se tok saobraćaja u ulici vrati na staro, kada je saobraćajnica bila jednosmjerna iz suprotnog pravca.

”Kako bi se iz grada ulazilo u ulicu, a ne da se ide preko brda. Osim toga, ulice Pavla Kneževića i Velimira Bogojevića, koje vode uzbrdo, tada bi bile u prirodnom toku sa tokom saobraćaja u Ulici Mujo Ulćinaku Cakuli - Ivana Milutinovića”, smatraju mještani.

Takođe, predlažu da se tokom sezone u saobraćaj pusti dio ulice od kružnog toka sa maslinama do Prve banke, odnosno do Ulice Mujo Ulqinaku Cakuli, makar u jednom smjeru.

Peticijom se traži i da se ulica prevuče novim slojem asfalta imajući u vidu da je jedna od najstarijih u gradu kojom i sezoni i van nje prolazi veliki broj automobila.

”Usljed raznih investicija, kolovoz je prilično ruiniran što dovodi i do oštećenja vozila koja tuda prolaze. Stanje je jako loše i smatramo da je neophodno što hitnije sanirati postojeća oštećenja tako što će se uraditi novi sloj asfalta”, piše u peticiji kojom se traži i da se reguliše pješačka, odnosno zona trotoara.

Tvrdi se da je pješak, kao učesnik saobraćaja u toj ulici, jako ugrožen usljed uzurpacije površine trotoara (prisajedinjenja državnog zemljišta privatnim parcelama), nepoštovanja važećeg DUP-a kojim je trotoar bilo izveden ili planiran, parkiranja vozila na površinama namijenjenim za trotoar i nedostatkom samog trotoara.

”Posebno je nebezbjedno ili gotovo nemoguće kretanje majkama sa kolicima i invalidima jer moraju ići prometnom ulicom. Tražimo da se u budućim investicionim aktivnostima Opštine u gradsku saobraćajnu infrastukturu, trotoari vrate u funkciju za potrebe građana i tuirista, kako je to i planirano planskim dokumentima”, poručuje se u peticiji.

Mještani traže da se zbog bahatih vozača u ulici na najmanje tri lokacije postave “ležeći policajci”.

Bonus video: