U Mojkovcu najviše vjeruju u vakcine

Ministarstvo zdravlja, domovi zdravlja i IJZ sarađivaće i sa resorom prosvjete

4464 pregleda 13 komentar(a)
Dom zdravlja Mojkovac, Foto: Unicef
Dom zdravlja Mojkovac, Foto: Unicef

Stope imunizacije u Mojkovcu i do četiri puta su više u odnosu na nacionalni prosjek, zahvaljujući stalnom praćenju vakcinalnih kartona djece, kao i stalnoj i proaktivnoj komunikaciju sa roditeljima.

Zdravstvena zaštita nastavlja se i nakon vakcinacije djece, kada roditelji dobijaju broj telefona koji mogu pozvati u slučaju reakcije djeteta na vakcinu.

To je saopšteno juče iz kancelarije Unicefa, nakon što su sa predstavnicima Ministarstva zdravlja posjetili Dom zdravlja u toj sjevernoj opštini.

Zamjenica šefa predstavništva Unicefa u Crnoj Gori Sabina Žunić pohvalila je predanost osoblja mojkovačkog Doma zdravlja u zaštiti djece od zaraznih bolesti i kazala da to pokazuje “koliko su u promociji imunizacije i partnerstvu s roditeljima važni upravo zdravstveni radnici”.

”Unicef na nacionalnom nivou podržava program rutinske imunizacije djece u saradnji s Ministarstvom zdravlja i Evropskom unijom. Jedan od prioriteta saradnje je upravo vakcinisanje djece protiv malih boginja, zaušaka i rubele koje prijete dobrom zdravlju najmlađe djece”, rekla je Žunić.

Generalna direktorica Direktorata za zdravstvenu zaštitu, farmakologiju i regulisane profesije u Ministarstvu zdravlja, dr Slađana Ćorić kazala je da taj resor u saradnji sa Institutom za javno zdravlje i svim domovima zdravlja sprovodi brojne kampanje kako bi svako dijete dobilo adekvatnu zaštitu od zaraznih bolesti.

Kako bi roditelji dobili što više informacija o važnosti imunizacije u zaštiti zdravlja svakog djeteta, prema njenim riječima, u promociji rutinske imunizacije, planirano je i partnerstvo sa Ministarstvom prosvjete.

Direktor Doma zdravlja u Mojkovcu dr Miloje Zejak kazao je da je za uspješno sprovođenje rutinske imunizacije ključan timski rad zaposlenih, ali i povjerenje u zdravstvene radnike koji brinu o zdravlju djece.

Kampanja za vakcinaciju protiv malih boginja, zaušaka i rubeole dio je dvogodišnje zdravstvene inicijative koju sprovodi Ministarstvo zdravlja, uz podršku EU i Unicefa.

Cilj te inicijative, kako su kazali iz Unicefa, je da podrži Crnu Goru da se efikasno izbori s pandemijom koronavirusa i da istovremeno sprovodi rutinsku imunizaciju kako bi se izbjegla epidemija bolesti koje se mogu spriječiti vakcinama.

Bonus video: