osamnaest godina od ubistva glavnog i odgovornog urednika lista "Dan"

CGO: Bez cjelovitog razrješenja ubistva Jovanovića ne može biti ni napretka u uspostavljanju vladavine prava

"U Crnoj Gori se i danas teško uvažava činjenica da novinari predstavljaju glas javnosti, kao i da čine tzv. četvrtu granu vlasti čija je uloga preispitivanje odluka izabranih predstavnika, a sve u javnom interesu"

2705 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Ni punih 18 godina od ubistva direktora i glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista "Dan" Duška Jovanovića, nadležne institucije nijesu dale adekvatan odgovor o svim počiniocima, ali i nalogodavcima ovog gnusnog zločina, saopštio je Centar za građansko obrazovanje (CGO).

Ova NVO je pozvala nadležne organe, a posebno Tužilaštvo i novog Glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića da svoju posvećenost dokažu i na ovom primjeru, bez čijeg, kako kažu, cjelovitog razrješenja ne može biti ni suštinskog napretka u uspostavljanju vladavine prava u Crnoj Gori.

"Spirala nasilja nad novinarima dramatično je počela te 2004. godine, a ni nakon 18 godina, novinari ne mogu slobodno i bezbjedno da obavljaju svoj posao. Iako je trend napada na novinare u 2022. manji u odnosu na 2021. godinu, nadležni organi ne pristupaju na sistematičan način osiguranju zaštite slobode medija, a samim tim i ni podršci razvoju medijskog pluralizma", navodi se u saopštenju.

CGO smatra da "nerasvjetljavanjem ovog zločina ostavlja se prostor za eventualne buduće radnje protiv slobodne riječi".

"Na to opominju i brojni domaći i međunarodni izvještaji, koji slučaj Duška Jovanovića kontinuirano drže u fokusu analize medijske sfere u Crnoj Gori. CGO podsjeća i na prošlogodišnje nalaze istraživanja 'Kako građani i građanke vide medije u Crnoj Gori?' koje je pokazalo da veliki procenat građana – 38,5 odsto smatra da su novinari i imovina medija u Crnoj Gori ugroženi", dodaju iz CGO.

U Crnoj Gori se i danas teško uvažava činjenica da novinari predstavljaju glas javnosti, smatra CGO.

"Kao i da čine tzv. četvrtu granu vlasti čija je uloga preispitivanje odluka izabranih predstavnika, a sve u javnom interesu. Ipak, ohrabruje odluka Skupštine Crne Gore, od decembra 2021. godine, da usvoji izmjene Krivičnog zakonika tako što je propisana jača krivičnopravna zaštita novinara. To može doprinijeti jačanju bezbjednosti medijskih poslenika, ali i smanjivanju autocenzure koja je, takođe, značajno uticala na pad kvaliteta izvještavanja", navodi CGO.

CGO je na kraju pozvao Vladu Crne Gore i Tužilaštvo da ulože maksimalan napor u razrješavanje ovog ubistva, ali i svih slučajeva napada na novinare i imovinu medija, jer bez toga nema napretka u demokratskoj konsolidaciji društva, niti u procesu evropskih integracija Crne Gore.