Ministarstvo prosvjete: Poziv studentima da se informišu o stipendijama u oblasti visokog obrazovanja

"Izbor stipendija je raznovrstan. Stipendije za pune osnovne studije, magistarske studije, za parcijalne studije, semestarske boravke, za doktorske istraživačke i nastavničke boravke, a u okviru nekih programa u ponudi su i pripremni kursevi kao i ljetnje škole učenja jezika"

4192 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarstvo prosvjete pozvalo je mlade u Crnoj Gori da se informišu o stipendijama u oblasti visokog obrazovanja koje nudi taj resor, i da im se obrate za uputstva i pomoć u procesu prijave.

Iz Ministarstva su kazali da, u oblasti visokog obrazovanja, nude studentima veliki broj stipendija koje se ostvaruju na osnovu saradnje sa ministarstvima i univerzitetima u inostranstvu.

Kako su naveli, crnogorskim studentima je omogućen pristup stipendijama koje se ostvaruju na osnovu potpisanih sporazuma o saradnji sa određenim zemljama u oblasti visokog obrazovanja, Mađarskom, Slovačkom, i na osnovu bilateralnih sporazuma sa Hrvatskom i Slovenijom.

„Takođe, i na osnovu raznolike ponude programa stipendiranja u kojima je Crna Gora učesnik, a koji omogućavaju studentima da se prijave na individualnoj osnovi“, kaže se u saopštenju Ministarstva.

Iz tog resora su naglasili da je izbor stipendija raznovrstan.

„Stipendije za pune osnovne studije, magistarske studije, za parcijalne studije, semestarske boravke, za doktorske istraživačke i nastavničke boravke, a u okviru nekih programa u ponudi su i pripremni kursevi kao i ljetnje škole učenja jezika“, precizirali su iz Ministarstva.

Kako su naveli, programi za akademsku 2022/2023. godinu su Stipendium Hungaricum - program saradnje sa Vladom Mađarske, stipendije kineske Vlade koje se ostvaruju posredstvom saradnje Ministarstva sa Ambasadom Kine u Crnoj Gori, kao i bilateralne stipendije sa Vladama Hrvatske i Slovenije.

„Zainteresovani studenti mogu se prijaviti na adresi Ministarstva, a zatim će Ministarstvo vršiti prijem i selekciju kandidata koje predlaže inostranom partneru na dalju procjenu i konačan izbor“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da se za ostale programe, prijavljivanje uglavnom vrši elektronskim putem, otvorenim pristupom direktno stranoj instituciji, a uloga Ministarstva je u obezbjeđivanju informacije i mogućnosti pristupa ponudi stipendijskih programa učenicima i studentima u cilju sticanja iskustva školovanja u inostranstvu.

Iz Ministarstva su kazali da na internet stranici www.gov.me/mps, kao i na platformi https://infoeduco.me, objavljuju konkurse sa detaljnijim informacijama i upoznaju zainteresovane kandidate sa uslovima i procesom prijave.

Uslovi, kako su pojasnili, uglavnom podrazumijevaju posjedovanje odgovarajućih diploma i sertifikata, u zavisnosti od izbora programa, prepise ocjena, ličnih dokumenata, motivacionog pisma, prijemnog ili pisma preporuke, poštovanje starosne granice, ljekarskog uvjerenja, u zavisnosti od vrste programa.

Iz Ministarstva su pozvali mlade ljude da posjete sajt tog resora koji se, kako su kazali, redovno ažurira, i da se upoznaju sa ponudama stipendijskih programa za visoko obrazovanje.

„Kao i da se obrate odgovornima i kontakt osobama zaduženim za saradnju i programe sa inostranstvom, za uputstva i pomoć u procesu prijave“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: