Traže od ministarke da zaštiti Miločerski park

Iz Mjesne zajednice Sveti Stefan pisali ministarki prostornog planiranja Ani Novaković Đurović

5339 pregleda 0 komentar(a)
Zaštititi ga kao kulturno dobro: Miločerski park, Foto: MZ Sveti Stefan
Zaštititi ga kao kulturno dobro: Miločerski park, Foto: MZ Sveti Stefan

Mjesna zajednica (MZ) “Sveti Stefan” uputila je zahtjev ministarki ekologije, urbanizma i prostornog planiranja Ani Novaković Đurović da stavi van snage planske dokumente za pojas kulturnog dobra Miločerski park – kraljevski kompleks.

“Vijesti” imaju uvid u dopis koji su potpisali predsjednik MZ Sveti Stefan Vladislav Mitrović i član Savjeta te MZ Srđan Kuljača.

“Ljubazno zahtijevamo da u okviru vaših nadležnosti pokrenete postupak stavljanja van snage planskih dokumenata za Miločerski park i neposredno zaleđe Svetog Stefana – urbanistički plan Miločer u okviru Prostornog plana posebne namjene za obalno područje Crne Gore. Kao što već znate, Miločerski park je pretrpio težak oblik devastacije jer nije na vrijeme bio prepoznat kao kulturno dobro od nadležnih organa, a morao je biti. Tek u oktobru 2021. godine je prihvaćena inicijativa mještana da se pokrene postupak zaštite pred Upravom za zaštitu kulturnih dobara”, navodi se u zahtjevu.

Iz MZ su podsjetili da se u Miločerskom parku gradi kondo hotel velikih razmjera koji, kako navode, narušava njegov kulturni pejzaž.

“Gradnja je trenutno u fazi mirovanja iz određenih razloga, planirano je 21.954 kvadrata stambenog, hotelskog i garažnog prostora, dok je do sada izgrađeno skoro dvije trećine planirane kvadrature u gruboj gradnji. Zabrinjava da je po važećoj planskoj dokumentaciji predviđena izgradnja i drugih objekata u zoni Miločerskog parka, kao i nadogradnja postojećih objekata koji su dio starog kraljevskog kompleksa koji mora biti zaštićen kao kulturno dobro. Nažalost, određeni objekti, kao na primjer stara kraljevska garaža su potpuno uništeni i srušeni 2019. zarad izgradnje kondo hotela – upravo jer Miločer nije bio na vrijeme zakonski zaštićen. Smatramo da se pod hitno mora spriječiti svaka buduća gradnja u zoni Miločerskog parka koji je de fakto, zajedno sa Svetim Stefanom, nacionalno blago Crne Gore. Nadamo se da ćete uvažiti naš zahtjev i time doprinijeti očuvanju naših kulturnih i prirodnih blaga”, navode predstavnici MZ Sveti Stefan.

Nekadašnje Ministarstvo odrižvog razvoja i turizma na čijem je čelu bio Branimir Gvozdenović raspisalo je 9. juna 2015. konkurs za idejno rješenju budućeg rizorta. Prethodno je Vlada premijera Mila Đukanovića iste godine u martu usvojila programski zadatak za raspisivanje javnog konkursa od opšteg interesa za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja hotelskog rizorta “Miločer”, kojim je predviđena izgradnja duplo više kapaciteta na obali od Miločera do Svetog Stefana.

Tim dokumentom firmi “Adriatic properties” grčkog biznismena Petrosa Statisa omogućeno je da na najekskluzivnijoj turističkoj lokaciji - stoljetnom Miločerskom parku izgradi 88 apartmana - 66 u novom hotelu “Kraljičina plaža” i 12 apartmana naspram grad-hotela Sveti Stefan, kao i rekonstrukcija i dogradnja pet starih vila, čija će kvadratura biti utrostručena, a koje će, takođe, biti ponuđene na tržištu.

Novi hotel “Kraljičina plaža” prema projektu će imati dvije podzemne etaže sa 137 parking mjesta, prizemlje i četiri sprata. U objektu će biti 126 smještajnih jedinica, od čega 60 soba i 66 apartmana.

Kompanija “Adriatic properties”, koja je investitor, dugoročni je zakupac hotela “Sveti Stefan” i “Miločer”, kao i hotela “Kraljičina plaža”. Statisova firma zakupila je hotele na period od 30 godina. Aneksima zaključenim januara 2013. produžen je zakup hotela “Sveti Stefan” i “Miločer” sa 30 na 42 godine, dok je zakup hotela “Kraljičine plaže”, produžen sa 30 na 42, odnosno 90 godina.

Opština Budva donijela je deklaraciju o zaštiti Miločerskog parka i neposrednog zaleđa ostrva Sveti Stefan u budvanskoj Skupštini kojom se ne podržava izgradnja novih, već samo rekonstrukcija postojećih objekata u postojećim gabaritima.

Bonus video: