Šareno igralište na gornjem trgu u Kolašinu

Brojne primjedbe na rekonstrukciju Ulice vojvode Mine i dijela Trga boraca u najužem centru Kolašina

5655 pregleda 7 komentar(a)
Hidrant ispred Muzeja i svjetiljka koja je ispred ulaza u Biblioteku, Foto: Dragana Šćepanović
Hidrant ispred Muzeja i svjetiljka koja je ispred ulaza u Biblioteku, Foto: Dragana Šćepanović

Rekonstrukcija Ulice vojvode Mine i dijela Trga boraca u najužem centru Kolašina još nije zavšena, a brojne su zvanične i nezvanične primjedbe na pojedine radove koji su izvedeni u okviru tog projekta.

Lokalni hroničar i publicista Branislav Jeknić u otvorenom pismu upozorio je na, kako tvrdi, neke od “promašaja” projekta.

Među njima su, kaže, i postavljanje prvih nadzemnih hidranata u najužem gradskom jezgru. Njima je, objašnjava Jeknić, narušena ambijantalna vrijednost centra grada. On skreće pažnju na činjenicu da se sva tri hidranta nalaze u ulici od 170 metara i da su, iako iste boje, različitih nijasni i različite visine.

Prvi hidrant je, kaže Jeknić, postavljen kod Zavičajnog muzeja - jedne od najstarijih i najljepših kolašinskih zgrada.

”Postavili su metalik plavi stub, visok 1,20 m. To je prvi nadzemni hidrant u Kolašinu, ne računajući onaj na Lugu, za koji ‘zlobnici’ kažu da i nije naš. U istom redu, po novom planu, imamo još dva plava hidranta, ali nijesu metalik. Jedan je kod poznatog buregdžije Đeska, visok samo 80 cm, a drugi od metar, ispred Volija?. Da li to znači da u cijeloj Crnoj Gori nije bilo moguće naći tri ista hidranta? Očigledno je da se ostupilo od pozitivne prakse u Kolašinu, postavljanja hidrantske mreže i priključaka u osnovi podloge, kao u slučaju dva kolašinska trga”, napisao je Jeknić.

Jedan od hidranata, objašnjava Jeknić, nalazi se sredini trotoara i ometa prolaz pješaka i osoba sa invaliditetom. Kaže da su mu “inženjeri, nadzor i opštinski i vodovodni eksperti” odgovorili da tako treba i da je sve po zakonu.

”To što hidrant narušava ambijentalnu cjelinu i vizuelni izgled dvije najljepše zgrade u Kolašinu, kome je to važno. Bitno je da metalik plava boja ‘razbije sivilo kolašinske kaldrme’, kao šareno igralište na gornjem trgu. Ne znam da li je glavni gradski arhitekta dao saglasnost i šta o tome misle odbornici lokalnog parlamenta i lokalni opozicioni lideri, koji se nijesu oglašavali po ovom pitanju, kao i o mnogim drugim koji se tiču interesa građana”, napisao je Jeknić.

Uprkos činjenici da iz Opštine Kolašin tvrde da su svi dosadašnji radovi na rekonstrukciji najužeg centra grada izvedeni kvalitetno, Jeknić tvrdi da nije tako.

On od nadzora, kako je rekao, očekuje da konstatuje, recimo, “da je polomljeno više od 30 granitnih ploča, da je novopostavljena kaldrma na pojedinim mjestima već potonula, da je stub ulične rasvjete postavljen na sredini prolaza za pješake, da je zaboravljen prilaz ispred garaže porodice Drekalović”…

Jeknić tvrdi i da je “betonski trotoar na više mjesta već propao od mraza, da su metalne rešetke i keramične kade za odvod vode nefunkcionalne, a propuštena je i prilika da se uradi rampa za invalide ispred zgrade Muzeja”.

”Pomenuti projekat je u toku izvođenja radova mijenjan je i prepravljan više puta. Naknadno su obarani ivičnjaci da bi se omogućio nesmetan prolaz pješaka i osoba sa invaliditetom, od pješačke zone u ulici IV proleterske do trga. Potom su razbijani već izlivene atmosferski i kanalizacioni šahtovi, takođe je naknadno izvršena i denivalacija pješačke staze oko trga. Naknadno su rađeni i bočni priključci za kanalizaciju za postojeće, a i za buduće zgrade i kuće koje su u planu da se grade. Ovih dana su uklonjene i keramičke kade i metalne rešetke namijenjene za odvod vode sa pomenute ulice”, napisao je Jeknić u otvorenom pismu.

Radovi na Ulici vojvode Mine i dijelu Trga počeli su prošlog ljeta, usred turističke sezone i nekoliko puta je prologiran završetak.

Zbog toga je i režim saobraćaja mijenjan više puta. S obzirom na to da je završetak rekonstrukcije prekinuo snijeg, na djelu te saobraćajnice je postavljen tampon, sličan asfaltu, čime je osposobljena za saobraćaj tokom zime.

Nedavno, radovi su nastavljeni, a u Opštini očekuju da će biti zavšeni do početka ljetnje turističke sezone.

Rekonstrukcija najužeg gradskog centra, kako su ranije kazali iz lokalne uprave, građane će koštati oko 300.000 eura. Izvođač radova je podgorička firma “Indel inženjering”, a nadzor obavlja ARHING inženjering iz Bijelog Polja.

Bonus video: