”NE prodaji nacionalnog blaga”

Protest mještana Svetog Stefana danas na Rivi ispred istoimenog hotela

3460 pregleda 1 komentar(a)
Pripreme za protest, Foto: Vuk Lajović
Pripreme za protest, Foto: Vuk Lajović

Mještani Svetog Stefana pozvali su sve da se danas u pet do 12 sati okupe na rivi ispred grad-hotela “Sveti Stefan” zbog prodaje akcija tog nacionalnog blaga. Povod okupljanja je nedavna transakcija na berzi, tokom koje je kompanija MK group povećala udio vlasništva.

Mještani, pod sloganom “Zaustavite dalju prodaju akcija”, za danas su zakazali miran skup sa kojeg će, kako navode, poslati poruku “Vladi Crne Gore i Ministarstvu finansija da svaka zemlja u svijetu čuva svoje nacionalno blago osim nas”.

”Poštovani, pozivamo vas na miran protestni skup u subotu 28.5.2022. u 11.55 prije podne na platou ispred rive Svetog Stefana da svi zajedno kažemo NE prodaji akcija našeg nacionalnog blaga. Sveti Stefan je u opasnosti kao nikada do sada da bude vlasnički preuzet od strane privatnog subjekta, tj. da privatni akcionar stekne većinski paket akcija. Ovo nema veze sa Adriatic Propertiesom i Amanom, već isključivo sa vlasništvom nad našim blagom”, navodi se u proglasu.

Predstavnici Mjesne zajednice “Sveti Stefan” prekjuče su uputili zahtjev ministarki ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ani Novaković Đurović za stavljanje van snage planske dokumentacije vezane za pojas kulturnog dobra Miločerski park - kraljevski kompleks.

”...Mi smatramo da se pod hitno mora spriječiti svaka buduća gradnja u zoni Miločerskog parka koji je de facto, zajedno sa Svetim Stefanom, nacionalno blago Crne Gore. Vjerujemo ćete uvažiti naš zahtjev i time doprinijeti očuvanju naših kulturnih i prirodnih blaga”, navodi se u dopisu.

Bonus video: