Montefarm: Poslujemo pozitivno, bez dugova

Reagovanje javne apotekarske ustanove

4955 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Javna apotekarska ustanova “Montefarm” reagovala je na tekst “U dugovima, ali obnavljaju vozni park”, objavljen u “Vijestima” 18. maja. Reagovanje prenosimo u cjelosti:

”Tačno je da je Montefarm nabavio, na javno objavljenom otvorenom postupku - tenderu, 8 vozila za transport i 5 za administraciju, za šta je data precizna specifikacija vozila. Kako smo pojasnili, motiv ove nabavke je racionalizacija troškova goriva, koje je u međuvremenu enormno poskupilo, kao i racionalizacija troškova održavanja starih vozila. Četiri nova vozila za potrebe administracije su hibridna (potrošnja 3,5 l), dok je 1 SUV “volvo” proizveden 2017, tj. polovan-star 5 godina. Pomenuti “volvo” je bio dio integralne partije koja se na tenderu ili prihvata ili odbija. Svi koji iole poznaju tenderske procedure znaju da se u okviru ponude na objavljeni tender ne može birati parcijalno, već ako se prihvata, prihvata se cjelokupna ponuda. Još jednom da precizno saopštimo, novi vozni park će se otplatiti iz sredstava Montefarma i to upravo kroz smanjenje troškova goriva i troškova održavanja vozila.

U objavljenom tekstu, kao i u naslovu, konstatovano je da smo mi ustanova “koja je u lošoj finansijskoj situaciji”, što ovim putem kategorički demantujemo. Kao dokaz našeg višegodišnjeg pozitivnog poslovanja, dajemo javnosti na uvid preciznu tabelu poslovanja u posljednjih pet godina: neto dobit - dobit nakon oporezivanja Montefarma 2017. godine je 602.777 eura, 2018. godine 82.165, 2019. godine 376.405 eura, 2020. godine 356.263, 2021. godine 841.671 euro, plus 255.462 rezervisana sredstva. Ukupna neto dobit Montefarma od 2017. do 2021. godine iznosi 2.259.281 euro.

Kao što se iz tabele može vidjeti, neto dobit iz 2021. godine u odnosu na 2020. porastao je 236,25 odsto.

Svi podaci dostupni su javno, izvedeni su iz zvaničnog Finansijskog izvještaja, objavljenog na sajtu Uprave prihoda i carina Crne Gore, i vrlo jednostavno se mogu provjeriti.

Dalje, vrlo je neobičan prigovor Sindikata doktora medicine, kao i njihovo uključivanje u farmaceutsku djelatnost Montefarma i “analiza” našeg finansijskog poslovanja. Moguće da bi im stvari bile jasnije da su konsultovali kolege iz Farmaceutske komore Crne Gore.

Montefarm jeste otpočeo proces uvođenja zakonski obaveznog GDP (koji je trebalo uvesti još prije 5-6 godina), dok smo od UNICEF-a Crne Gore, pored već postojeće dvije hladne komore većih kapaciteta, dobili još jednu “hladnu sobu” za skladištenje vakcina, za kojom Montefarm nije imao potrebe do pojave pandemije kovid-19.

Takođe, javnost radi, moramo naglasiti da smo prihvatili i uskladištili donacije iz svih krajeva svijeta, namijenjene javnim zdravstvenim ustanovama, što je isporučivano upravo vozilima Montefarma, uz sate i sate prekovremenog rada svih naših zaposlenih. Vodili smo računa, što i dalje činimo, o svakom doniranom kontingentu LZO, upućivali vanredne isporuke iste i po nekoliko puta dnevno, pri tom smo bili ubjeđeni da treba prvo obezbijediti i zaštititi ljekare i srednji medicinski kadar, dok je, na samom početku pojave SARS-CoV-2 u Crnoj Gori, naš farmaceutski kadar često oskudijevao i koristio platnene maske.

Takođe, zbog kapaciteta našeg skladišta, koje sasvim odgovara normalnim zdravstvenim okolnostima, prinuđeni smo bili, da kao nacionalna veledrogerija, upravo iz sredstava Montefarma plaćamo zakup dodatnog prostora i do sada smo, za skladištenje donirane opreme za javne zdravstvene ustanove, platili oko 60.000,00 eura. Za ta sredstva mogli smo ojačati naše kapacitete i “hladnog lanca” i potrebe administracije, bez koje nije moguće funkcionisati. Do sada su JZU dobijale donacije automobila za njihove potrebe od različitih donatora, što je za svaku pohvalu, ali ujedno tvrdimo da Montefarmu nikad nije donirano ni jedno vozilo za transport ljekova.

Naposljetku, jednom da pojasnimo, dug koji se konstantno pominje jeste dug javnih zdravstvenih ustanova i dug za ljekove izdate na recept koje su građani realizovali u apotekama, a koje je država bila dužna da plati preko Ministarstva finansija, tj. FZO.

Plasirane informacije o dugu nijesu istinite, jer su obaveze na osnovu potrošenih ljekova mnogo manje nego što je dug države prema Montefarmu. Čak i tako posmatrano, Montefarm je pozitivno poslovao, te na dan 30. 4. 2022. naša ustanova potražuje 66.071.827,51 euro, (dug FZO, potom dug Ministarstva finansija na osnovu Odluke Vlade Crne Gore br.04-5486/2 od 12. 11. 2021. o proširenju Plana javnih nabavki za ljekove utrošene do marta 2022. i na kraju dug drugih kupaca). Na isti dan obaveze Montefarma prema dobavljačima iznose 33.370.047,34 eura, te na osnovu prikazanih podataka pozitivna razlika je 32.701.780,17 eura u korist Montefarma.

Površne “analize” poslovanja naše ustanove, kao jedine nacionalne ustanove u oblasti farmaceutske djelatnosti, unose zabrinutost kod građana i daju potpunu pogrešnu sliku o nama, te se pitamo kome ide u prilog konstantno prikazivanje Montefarma kao gubitaša”.

Bonus video: