"Neviđeno poniženje Paštrovića": Mještani poručili da istorija nije na prodaju

"Nepažnjom države došli smo u situaciju da potpuno izgubmo naše nacionalno blago, naš nacionalni simbol, naše nacionalno dostojanstvo", kazao je mještanin Blažo Kažanegra

16460 pregleda 21 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Vuk Lajović
Sa protesta, Foto: Vuk Lajović

“Sveti Stefan nema cijenu”, “Stop prodaji Svetog Stefana”, “Istorija nije na prodaju”, “Nije na prodaji od 1442.”, poruke su sa današnjeg protesta mještana koji je u simboličnih pet do 12 časova održan na rivi ispred grad-hotela “Sveti Stefan”.

Mještani du ogorčeni nakon najnovije prodaje akcija kompanije “Sveti Stefan hoteli” koja gazduje tim zaštitnim znakom crnogorskog turizma.

“Protivimo se daljoj prodaji akcija. Privatni subjekt MK Properties povezano lice sa Aik bankom je prešao prag od 30 odsto vlasništva akcija Svetog Stefana. Sada su po zakonu o preuzimanju privrednih društava dužni da ostalim akcionarima pošalju ponudu za otkup akcija, tj. ponudu za preuzimanje kompanije Sveti Stefan hoteli AD Budva po cijeni zadnje njihove transakcije. Opasnost da Sveti Stefan bude preuzet od strane privatnika je veća nego ikada do sada. Teoretski to se može desiti ukoliko na primjer Fond PIO odluči o prodaji svojih akcija ili Zavod za zapošljavanje Crne Gore, što nije nemoguće naročito u današnjoj atmosferi svakodnevnog politikanstva kada se skreće pažnja građana na nebitne stvari", rekao je mještanin Blažo Kažanegra.

Paštrovići protest, Sveti Stefan protest
foto: Vuk Lajović

Kazao je da već duže vremena njihova grupa građana traži od države da privatnim akcionarima posalje ponudu za otkup njihovih akcija.

"Međutim, desilo se nešto suprotno - privatnici sada salju državi ponudu da otkupe njene akcije. Ovo je neviđena sramota i neviđeno poniženje Paštrovića i cijele Crne Gore. Nepažnjom države došli smo u situaciju da potpuno izgubmo naše nacionalno blago, naš nacionalni simbol, naše nacionalno dostojanstvo. Pod hitno tražimo da Vlada Crne Gore, odnosno ministarstvo finansija ili drugi nadlezni organ donese uredbu kojom se zabranjuje državnim subjektima da prodaju svoje akcije u kompaniji Sveti Stefan hoteli, kao i da uvedu institut prava preče kupovine u korist države jer je u pitanju zakonom zaštićeno kulturno dobro”, rekao je Kažanegra.

Bonus video: