Željeznica traži prevoz za slučaj nužde

Raspisan tender za autobuski prevoz u slučajevima zastoja

5988 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: BORIS PEJOVIC
Ilustracija, Foto: BORIS PEJOVIC

Preduzeće Željeznički prevoz Crne Gore (ŽPCG) raspisalo je tender za usluge autobuskog prevoza putnika u slučajevima zastoja željezničkog saobraćaja.

Kako se navodi u dokumentaciji za taj vanredni prevoz putnika predviđeno je za vrijeme trajanja okvirnog sporazuma 100.000 eura bez PDV-a, a u tom slučaju treba da se pokrije 13 ruta na teritoriji Crne Gore, odnosno 580 kilometara.

Pojašnjeno je da se traži prevoz putnika na tim relacijama u dvije varijante - autobusima do 20 sjedišta i onim koji mogu da voze 20 do 53 putnika.

Rute su, kako se navodi Podgorica - Golubovci dužine 13,9 kilometara, Podgorica - Morača 14, 3, Podgorica - Zeta 14,7, Podgorica - Virpazar 29,4, Podgorica - Sutomore 44,1, Podgorica - Bar 52,1, Podgorica - Spuž 13,2, Podgorica - Danilovgrad 20,8, Podgorica - Ostrog 38,4, Podgorica - Nikšić 53,3, Podgorica - Kolašin 72, Podgorica - Mojkovac 92,9 i Podgorica - Bijelo Polje 121 kilometar.

Ponude se dostavljaju do trećeg juna do 12 časova, nakon čega će biti otvaranje.

Prekid saobraćaja na pruzi u Crnoj Gori dešava se često, pa je tako bilo i prošlog mjeseca kada je iskliznula lokomotiva i vagon teretnog voza na pruzi Bar - Beograd na mostu 48, odnosno na dionici od Kolašina prema Podgorici.

Zbog toga je saobraćaj željeznički bio u prekidu nekoliko dana, a za putnike, ŽPCG je organizovala autobuski prevoz od Podgorice prema sjeveru.

Prekid saobraćaja se dešavao i prethodnih godina. Voz koji je 2018. saobraćao iz Bara za Podgoricu ostao je u kvaru u Golubovcima, a nezadovoljni putnici blokirali su tada magistralu.

Bonus video: