Kovač: Temeljni ugovor sa SPC do kraja juna

Ministar pravde je kazao da je regulisanje odnosa između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve jedan prirodan i logičan proces

18743 pregleda 59 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Ministar pravde Marko Kovač kazao je da će Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom biti potpisan do kraja juna.

On je istakao da je regulisanje odnosa između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve jedan prirodan i logičan proces.

"Znate da je sa Katoličkom crkvom i Islamskom zajednicom prije desetak godina potpisan Temeljni ugovor koji uređuje prava i obaveze. Tako da postoji komunikacija, postoji namjera obostrana. Mi smo sa patrijarhom Porfirijem imali sastanak koji je bio vrlo kvalitetan i otvoren. I jedna i druga strana su iznijele svoja očekivanja i nadu da će se u skladu sa Ustavom i zakonom riješiti sva otvorena pitanja koja su ostala neriješena, kazao je Kovač gostujući na TV Prva.

Tim ugovorom, kazao je Kovač, ni na koji način neće biti ugrožen državni interes.

"Biće u potpunosti u skladu sa svim normativnim aktima i Ustavom Crne Gore, samo ćemo regulisati određena pravna pitanja i položaj vjerske zajednice", rekao je on.

Kovač je dodao i da su imali sastanak sa pravnim timom SPC-a, gdje su, prema njegovim riječima, postigli visok stepen usklađenosti u normativnim rješenjima.

"Bazirajući se prevashodno na ono što je kostur ugovora između Crne Gore i Katoličke i Islamske zajednice, ne dajući ništa veća prava ni jednima ni drugima i gledajući da sve vjerske zajednice imaju ista prava i obaveze", kazao je Kovač.

Bonus video: