Stari grad hit predsezone u Ulcinju

Prema podacima iz lokalne TO, u petak 27. maja, samo je na graničnom prelazu u Sukobinu, u Crnu Goru ušlo blizu osam hiljada turista

8494 pregleda 0 komentar(a)
Juče u Starom gradu, Foto: Samir Adrović
Juče u Starom gradu, Foto: Samir Adrović

Burna višemilenijumska istorija prožeta dozom čudesne mistike i neodoljivi šarm prepoznatljive autentičnosti, vratili su goste Starom gradu u Ulcinju promovišući ga tako u predsezonski hit turističke ponude najjužnije opštine. To potvrđuju i osmijesi na licima brojnih turista, ali i zadovoljstvo ugostitelja od koji su neki već i umorni i u ranim prijepodnevnim satima.

”Izvinite, ali sad stvarno nemam kad. Imam goste na terasi kao što vidite, oblačno je, nije vrijeme za plažu što znači da će vjerovatno biti više ljudi u Starom gradu. Sam radim trenutno i moram da pripremim”, odgovorio je jedan od njih na pitanje da prokomentariše predsezonu u Starom gradu.

Vlasnik jednog restorana Šazi Nimanbegu ne krije zadovoljstvo.

”Ima, ima gostiju. Zadovoljan sam, posebno što su uglavnom Njemci”, kazao je “Vijestima” Nimanbegu.

Na ulazu u tvrđavu sa sjeverne kapije, turiste odmah lijevo čeka muzejski kompleks - raskošna istorijska riznica Starog grada. Svi bi htjeli da “virnu” ali samo upućeni znaju da je tu navodno robovao Servantes koji je svojoj junakinji iz Don Kihota podario ime Dulsinea, budući da se vrijeme njegovog robovanja poklapa sa vremenom kada je Ulcinj bio Dulsinio, da je jedinstveni objekat crkva - džamija nastao tako što Turci kada su 1571, zauzeli Ulcinj, nijesu htjeli da ruše postojeću crkvu već su samo dogradili minaret i napravili je džamijom, da je u Kuli Balšića do kraja života živio prognani reformator Talmuda Sabataj Cevi kao Mehmed efendija i kapidžija tvrđave u kojoj je vodio dvostruki život, a o čemu svjedoče izrezbarene Davidove zvijezde na posljednjem spratu objekta. I danas se samo sluti gdje je Cevi sahranjen i da li je Servantes zbilja robovao u Ulcinju...

Stotinak metara niže, u dvorištu hotela Palata Venecija, ponosno se uzdižu spomenici i jednom i drugom. Tu je i mali muzej posvećen ulcinjskim gusarima koji su nezaobilazni dio istorije Starog grada. Vlasnik hotela Gani Resulbegović kazao je da Stari grad mora da ima vodeću ulogu u razvoju turizma.

”U stvari, da bude generator sveopšteg razvoja grada. Ova predsezona budi nadu da će biti tako”, kazao je Resulbegović “Vijestima”. Naveo je da Stari grad mora dalje u unapređenju ponude.

”Moramo stalno da ukazujemo na mane i manjkavosti. Evo, na primjer, Stari grad nije u cjelosti pokriven novom kaldrmom. Moramo da se izborimo za to, jer je to u interesu cijelog grada”, kazao je Resulbegović. Kazao je da razmišlja da na malom kružnom toku sa maslinama, tokom ljeta stacionira jedno električno vozilo koje bi besplatno vozilo turiste do muzeja.

”Poslije toga, oni neka šetaju i idu gdje hoće. Pozivam i druge da se uključe i podrže taj projekat”, kazao je on.

Ponudu Starog grada dopunjuje par suvernirica, poslastičarnica... Nažalost, na par lokacija još postoje ruševine koje svjedoče o katastrofalnom zemljotresu iz 1979.

Prema podacima iz lokalne TO, u petak 27.maja, samo je na graničnom prelazu u Sukobinu, u Crnu Goru ušlo blizu osam hiljada turista. Većina njih, vikend će provesti u Ulcinju ali nije mali broj i onih koji su odabrali Bar, Petrovac, Budvu, Tivat, Kotor, Herceg Novi... untempore rer

Bonus video: