Ljekari i medicinske sestre tokom pandemije posvećeno i uz timski rad spasavali živote

U opštim bolnicama u Crnoj Gori tokom dvije godine pandemije koronavirusa, liječeno je po više od 1.000, pa i 2.000 kovid-19 pacijenata. Iz kotorske su kazali da se u liječenje uključio i direktor Bolnice, Davor Kumburović

42714 pregleda 33 komentar(a)
OB Nikšić bilježi 2.576 hospitalizovanih pacijenata sa infekcijom koronavirusa, Foto: Svetlana Mandić
OB Nikšić bilježi 2.576 hospitalizovanih pacijenata sa infekcijom koronavirusa, Foto: Svetlana Mandić

Od novembra 2020. godine u kotorskoj Opštoj bolnici od kovida je liječeno 1.079 pacijenata, o kojima je brinulo 11 ljekara i preko 70 medicinskih sestara.

Među građanima koji su bolnički liječeni, na respiratoru je bilo 150, dok je 245 bilo na neinvanzivnoj mehaničkoj ventilaciji. Prema podacima bolnice, od ukupnog broja pacijenata koji su hospitalizovani, 15 odsto je preminulo.

“Ukupno 11 ljekara (infektologa, internista, anesteziologa i jedan fizijatar) učestvovali su u liječenju pacijenata i 76 medicinskih sestara”, pojasnili su iz Opšte bolnice u Kotoru.

U kotorskoj bolnici posebno ističu doprinos direktora Davora Kumburovića, koji je i sam liječio oboljele od kovida-19.

Opšta bolnica Kotor
Opšta bolnica Kotorfoto: Facebook/obkotor

Specijalista infektolog Aleksandar Zekić “Vijestima” je kazao da je kotorska bolnica, na čelu sa Kumburovićem, od početka pandemije bila na usluzi građanima, ne samo primorske regije, već cijele države.

Infektolog kotorske bolnice kazao je i da govori u ime cijelog, požrtvovanog kolektiva.

“U vrijeme kada se pandemija zahuktala, menadžment je vrijedno radio na jačanju sopstvenih kapaciteta, bolničke infrastrukture, a sve u cilju pružanja adekvatne zdravstvene zaštite. Direktor Kumburović je danonoćno bio na usluzi bolnici, radio u kovid ambulanti, a istovremeno bio uporan u jednom - da ne ostanemo bez medicinskih sredstava, ljekova, kiseonika, zaštitne opreme, u čemu je uspijevao do danas... Kontakt i koordinacija sa službama na državnom nivou bio je na zavidnom nivou”, kazao je Zekić.

On je rekao da je OB Kotor imala veliki broj pregleda i hospitalizacija kovid pacijenata.

“Pokrivamo primorsku regiju od Bara do granice sa Hrvatskom, uključujući i Cetinje, ali pacijenata je bilo i iz drugih djelova države. Možemo se pohvaliti da smo bili jedina ustanova koja nije tražila pojačanje i dopunu kadra iz drugih ustanova”, kazao je on.

Zekić je pojasnio da su timski, na čemu sa Kumburovićem, rješavali najkompleksnije probleme pacijenata i spasavali njihove živote.

“Tamo gdje je postojala prijetnja da sistem zakoči, svi smo uskakali i pomagali, a najviše dr Kumburović čije činjenje je imalo dodatni značaj, jer je davao primjer i motivisao nas da nastavimo i u konačnom uspijemo. On je bio nosač kiseoničnih boca, postavljao je venske linije, a u vizitama i ambulantama uvijek u prvim redovima. Pored toga, moralo se obezbijediti i liječenje ne-kovid pacijenata”, poručio je.

Zekić je rekao da je mučnih i teških scena na kovid odjeljenju bilo na pretek, iz dana u dan.

“Porodice smo ostavili po strani, a prijatelji i ostale aktivnosti za nas su bili nepoznanica. I pored adekvatne opreme koju smo imali i mjera koje smo poštovali, u tako dugom periodu padnemije bilo je zaraženih među nama i teško bolesnih. Na sreću, nije bilo preminulih. Ali, moramo naglasiti, iako je bio uvijek u prvim redovima, jedino dr Kumburović nije imao nikakve tegobe i simptome”, kazao je.

I ostale opšte bolnice, koje su dostavile odgovor “Vijestima”, liječile su od kovida više od 1.000 pacijenata tokom dvogodišnje epidemije.

Iz pljevaljske Opšte bolnice kazali su da je u toj ustanovi bilo hospitalizovano 1.279 pacijenata. Pojasnili su da je na neinvanzivnoj ventilaciji je bilo 20 pacijenata, dok su preminula 102.

“Procenat preminulih pacijenata je 7,97 odsto”, rekli su iz ove ustanove.

U pljevaljskoj bolnici o oboljelima od kovida brinulo je 70 zdravstvenih radnika.

Nikšićka bolnica bilježi 2.576 hospitalizovanih pacijenata sa infekcijom koronavirusa.

Ta ustanova je u jednom periodu pandemije bila kovid centar. Pojasnili su da je na invanzivnoj ventilaciji bilo 70 odsto od ukupnog broja hospitalizovanih pacijenata, a 30 odsto na neinvanzivnoj.

Iz Opšte bolnice Nikšić kazali su i da je broh preminulih pacijenata od kovida u toj ustanovi 343, ali da je riječ o pacijentima koji su hospitalizovani iz Šavnika, Plužina, sa Žabljaka i iz Pljevalja.

O pacijentima sa kovidom brinulo je oko 80 odsto zdravstvenih radnika koji su zaposleni u toj ustanovi.

Bonus video: