Zlato iz Amerike za ulje iz Buljarice

Svjetsko takmičenje za kvalitet maslinovog ulja u Njujorku - NYIOOC World Olive Oil Competition je najveće i najprestižnije takmičenje u kvalitetu maslinovog ulja na svjetskom nivou i njegova godišnja lista nagrađenih ulja je vodič za najbolja maslinova ulja svijeta i njihove proizvođače

25005 pregleda 14 komentar(a)
Masline na imanju Davidovića, Foto: Vuk Lajović
Masline na imanju Davidovića, Foto: Vuk Lajović

Uljara Davidović iz Buljarice osvojila je zlatnu medalju na Svjetskom takmičenju za kvalitet ekstradjevičanskog maslinovog ulja u Njujorku - NYIOOC World Olive Oil Competition.

Na ovom takmičenju svjetskog značaja, ovo ulje proglašeno je za jedno od najboljih maslinovih ulja na svijetu u 2022. godini u konkurenciji 1.244 maslinovih ulja iz 28 zemalja svijeta.

Svjetsko takmičenje za kvalitet maslinovog ulja u Njujorku - NYIOOC World Olive Oil Competition je najveće i najprestižnije takmičenje u kvalitetu maslinovog ulja na svjetskom nivou i njegova godišnja lista nagrađenih ulja je vodič za najbolja maslinova ulja svijeta i njihove proizvođače.

Uljara Davidović, čiji je osnivač i vlasnik Stevo Davidović, učestvovala je do sada na regionalnim takmičenjima i dobijala priznanja za kvalitet ekstradjevičanskog maslinovog ulja: ‘’Noćnjak’’ u Splitu, manifestaciji “Dani mladog maslinovog ulja u Dalmaciji” u Vodicama i manifestaciji ‘’Dani masline’’ u Zadru.

Međutim, ova nagrada na NYIOOC je prva i za sada jedina zlatna medalja na nekom globalnom takmičenju za kvalitet ekstradjevičanskog maslinovog ulja iz Crne Gore.

“Vidim to kao nagradu za moju porodicu i za vrijeme i energiju koju smo uložili u ovo”, kazao je Davidović i dodao "Ova nagrada me motiviše da nastavim i unapređujem našu proizvodnju, ali i doživljavam kao izazov i obavezu da zadržimo ovaj nivo kvaliteta."

Prema njegovim riječima, maslinarstvo u Crnoj Gori ide uzlaznom putanjom, ima puno posvećenih maslinara i uljara koji proizvode vrhunska maslinova ulja i ova nagrada može biti podstrek svima da nastave sa dobrim radom.

“Ovo priznanje je dokaz da u Crnoj Gori postoji kvalitet, te je izvjesno da će ovakve nagrade i u budućnosti stizati u Crnu Goru”, kazao je Davidović.

Uljara Davidović maslinarstvom se aktivno bavi od 2015. godine, kada je započeto sa sadnjom mladog zasada maslina na površini od oko dva i po hektara.

“Nakon toga, u pogon je stavljena uljara, odnosno linija za preradu maslina i proizvodnju maslinovog ulja. Na ovaj način moguće je u potpunosti kontrolisati čitav proces, od uzgoja maslina, rezidbe, prihrane, zaštite i konačno berbe, do proizvodnje ulja i tako obezbjediti ujednačen i siguran kvalitet proizvoda”, kazao je u razgovoru za “Vijesti” Davidović.

On naglašava da je maslinarstvo dio porodične tradicije porodice Davidović.

“Prema paštrovskoj ispravi koja se čuva u porodičnoj zbirci, 1757. godine kupljen je mlin za masline pa se ta godina može uzeti za simbolični početak ove savremene maslinarske priče koja se razvija. Maslinjaci se nalaze u Buljarici, odnosno Kaludercu, s obzirom na to da je u pitanju više lokacija sa maslinama različite starosti, ukupno oko 750 stabala, različitih sorti. Pored 150 starih stabala autohtonih sorti žutica i crnjaka, posađeno je od 2015. do danas 600 mladih stabala sorti Levantinka, Coratina, Leccino, Koroneiki i Picual”, naglasio je Davidović.

Bonus video: