Sa pohvalom požurili, ne i sa selidbom: EPCG još nije izašla iz prostorija Islamske zajednice

Iz Elektroprivrede tvrde da bi do kraja jula trebali da se presele u nove prostorije koje je EPCG kupila, za potrebe Funkcionalne cjeline Snabdijevanje

10394 pregleda 3 komentar(a)
Zgrada u kojoj se još plaća struja, Foto: Goran Malidžan
Zgrada u kojoj se još plaća struja, Foto: Goran Malidžan

Elektroprivreda Crne Gore još nije iselila službu naplate iz prostorija u pljevaljskom naselju Jalija iako je prije više od godinu zgrada vraćen Islamskoj zajednici jer je napravljena na mjestu nekadašnje Hadži Hasanove džamije.

Iz Elektroprivrede tvrde da bi do kraja jula trebali da se presele u nove prostorije koje je EPCG kupila, za potrebe Funkcionalne cjeline Snabdijevanje.

EPCG je zgradu nekadašnje Atlas banke u Pljevljima kupila po cijeni od 349.000 eura, na licitaciji, koju je organizovala stečajna uprava Atlas banke.

Izvršni direktor Elektroprivrede Nikola Rovčanin kazao je da očekuje da će posao oko renoviranja zgrade biti brzo završeni čime bi se stekli uslovi da se prostor na Jaliji oslobodi i preda na korišćenje Islamskoj zajednici.

Rovčanin je kazao da posao na adaptaciji nove zgrade kasni zbog procedure javnih nabavki i radova koje je trebalo dodatno uraditi.

”Uradili smo projekat rekonstrukcije zgrade. Utvrdili smo da je na zgradi loša stolarija i da se mora promijeniti. Potrebno je uraditi novu kanalizaciju, vodovodne instalacije i grijanje”, rekao je Rovčanin.

Zgrada koju je kupila EPCG
Zgrada koju je kupila EPCGfoto: Goran Malidžan

EPCG je ugovorila sa kompanijom iz Nikšića izradu bravarije u vrijednosti od 70.000 eura, a građevinsko zanatski radovi koštaće oko 40.000 eura.

”Nakon završnih radova slijedi opremanje prostora namještajem i preseljenje zaposlenih iz objekta za naplatu električne energije na Jaliji u nove prostorije u zgradu bivše Atlas banke. Na taj način posle godinu od završene pravne procedure Mešihatu Islamske zajednice u Crnoj Gori biće predate prostorije koje su izgrađene na mjestu nekadašnje Hadži Hasanove džamije u Pljevljima”, rekao je Rovčanin.

Vlasnik tog prostora bio je Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) a korisnik Elektroprivreda CG..

Rovčanin i izvršni direktor CEDIS-a Vladimir Čađenović sredinom maja prošle godine uručili su reisu Islamske zajednice Crne Gore Rifatu Fejziću akt o povraćaju objekta Hadži Hasanove džamije.

Zgrada u kojoj se do sada plaćala struja u Pljevljima podignuta je na temeljima porušene Hadži Hasan džamije u Pljevljima šezdesetih godina prošlog vijeka. Da su se na tom mjestu obavljali vjerski obredi, danas jedino svjedoči minaret od 30 metara, na zapadnoj strani zgrade u kojoj građani danas plaćaju struju.

Nije poznato vrijeme gradnje ove džamije, ali se zna da je imala dvorište koje je služilo kao groblje, u koje su se sahranjivali mještani istoimene mahale. Džamija je imala lijepe sofe i česmu u dvorištu. Od nje je ostao kameni minaret.

Prije deset godina urađena je sanacija minareta na porušenoj Hadži Hasan džamiji, koji je bila u veoma lošem stanju. Projekat sanacije minareta finansirala je Turska agencija za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA). Urađeno je ojačavanje temelja minareta, ojačavanje kompletnog objekta savremenom tehnologijom karbonskim vlaknima, malterisanje, novi bakarni krovni pokrivač, gromobranska zaštita, sanirano unutrašnje kameno stepenište.

NVO “Husein-paša Boljanić” prošle godine pokrenuo je peticiju kojom je traženo prestanak skrnavljenja Hadži Hasanove džamije, a tadašnje Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta Crne Gore prihvatilo zahtjev te NVO da se prostor na kojem se nalazila Hadži Hasanova džamija vrati u vlasništvo Islamske zajednice Crne Gore.

”Višedecenijsko skrnavljenje Hadži-Hasanove Džamije u Pljevljima se mora zaustaviti! Na temelju Hadži-Hasanove džamije na Jaliji u Pljevljima, ispod njenog minareta se vrši naplata električne energije. Elektrodistribucija sa munarom je ismijavanje sa Islamom, Islamskom kulturom i nečovječno ponašanje prema kulturnim spomenicima. Podnosimo peticiju kao građani Crne Gore koja štiti svetinje i kulturne spomenike i koja ne bi trebalo da vrijeđa i izruguje pripadnike cijele jedne religije! Pronaći način da se pod hitno Hadži-Hasanova džamija vrati u vlasništvo Islamske zajednice u Crnoj Gori”, stajalo je u tekstu peticije, koju je potpisao veliki broj građana Pljevalja.

Bonus video: