Problemi socijalnog stanovanja u Kolašinu bez rješenja: Čekali stanove, dočekali samo Odluku i Program

Aktuelnom odlukom prioritet za dodjelu stanova imaće samohrani roditelji, odnosno staratelji, lica sa invaliditetom i stariji od 67 godina... Među prioritenim kategorima su i mladi, koji su bili djeca bez roditeljskog staranja, porodice sa djecom sa smetnjama u razvoju, raseljena lica i interno raseljena lica s Kosova, koja borave u Crnoj Gori, žrtve nasilja u porodici...

12065 pregleda 8 komentar(a)
Zgrada u Mojkovačkoj ulici, Foto: Dragana Šćepanović
Zgrada u Mojkovačkoj ulici, Foto: Dragana Šćepanović

Sve što je, tokom četiri godine mandata, aktuelna kolašinska vlast uradila u oblasti socijalnog stanovanja bilo je donošenje Odluke o rješavanju stambenih potreba po osnovu prava na socijalno stanovanje i Program koji se odnosio na tu oblast.

Ni u jednom od ta dva dokumenta ne postoje podaci o broju onih koji bi u Kolašinu mogli da koriste ta prava. Nema ni rokova za realizaciju planiranih aktivnosti. Kako je izvšna vlast prije dvije godine najavljivala, Odlukom i Programom trebalo je da se stvore uslovi “za optimalna i pravedna rješenja”.

Iako su na papiru precizno propisani uslovi, kriterijumi, postupk ... dodjele stanovanja, koristi do sada Kolašinci od toga imali nijesu imali. Javno i transparentno nije podijeljen nijedan stan. Nezvanične informacije o dijeljenju ključeva u kancelarijama vladajuće Demokratske partije socijlalista (DPS) niko nikad nije potkrijepio dokazima ili zvaničnim izjavama.

Oblast socijalnog stanovanja u Kolašinu godinama je u potpunom haosu, pa nikad do kraja nije sprovedne ni popis i utvrđen tačan broj stanova koji bi mogli poslužiti za zbrinjavanje onih bez krova nad glavom. Tokom mandata aktuelne lokalne vlasti nije zavšen ili adapriran ni jedan stan.

Aktuelnom odlukom prioritet za dodjelu stanova imaće samohrani roditelji, odnosno staratelji, lica sa invaliditetom i stariji od 67 godina... Među prioritenim kategorima su i mladi, koji su bili djeca bez roditeljskog staranja, porodice sa djecom sa smetnjama u razvoju, raseljena lica i interno raseljena lica s Kosova, koja borave u Crnoj Gori, žrtve nasilja u porodici...

Jedini transparentan konkurs sa rang-listom za dodjelu stanova najsiromašnijim Kolašincima, tokom minule tri decenije, raspisan je 2018. godine. Stanovi za socijalno stanovanje do tada su dijeljeni osporavanim opštinskim odlukama, baz jasnih kriterijuma i konkursa.

Oko 12 objekata u Kolašinu, koji bi mogli poslužiti socijalnom stanovanju, bili su ili su još u procesu legalizacije. Među njima je i takozvana Holandska kuća, za koju je Opština 2007. godine dobila kredit od 442.000 eura od Holandskog međunarodnog stambenog fonda (DIGH). Prema ugovoru o zajmu, trebalo je da se izgrade 24 stana za izdavanje, od čega 18 za lica sa niskim prihodima, a šest za porodice u stanju socijalne potrebe.

Na to se ubrzo zaboravilo, pa su 2009. godine, bez utvrđivanja kriterijuma za raspodjelu i konkursa, raspodijeljeni nezavršene stanovi i preimenovani u “kadrovske” za zaposlene u lokalnoj upravi i nekim državnim organima. Ustavni sud je kasnije ukinuo tu odluku. Međutim, oni koji su uselili u tu zgradu još su na istom mjestu, a objekat je i dalje potpuno nezavršen i, iz godine u godinu,u sve lošijem stanju.

Poluzavršen je i objekat u Ulici Dunje Đokić, čiju su izgradnju finansirali Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Opština. Gradnje je 2007. povjerena preuzeću “T&M gradnja” iz Podgorice. Do 2010, prema djelimičnoj dokumentaciji, koju je moguće naći u lokalnoj upravi, tom preduzeću je isplaćeno više od 745.000 eura.

Zgrada u Ulici Dunje Đokić
Zgrada u Ulici Dunje Đokić foto: Dragana Šćepanović

Za te pare, tokom dvije godine, završeni su samo “grubi” radovi i postavljen krov. Pred parlamentarne izbore 2012. godine, Ministarstvo rada i socijalnog staranja dalo je 30.000, a opština Kolašin dodatnih 70.000 eura za nastavak radova. Naredne godine, iz državnog budžeta orpedijeljeno je još 45.000 eura. Zahvaljujući tome, polovina stanova konačno su osposobljeni za stanovanje.

Iz ugovora između izvođača radova i Opštine, vidi se da su se tadašnji lokalni čelnici odlučili da se naknadno dograde dva sprata, što je koštalo oko 400.000 eura. Zbog toga su na temeljima, planiranim za objekat sa 24, izgrađena 42 stana.

Poslije godina gradnje i potrošenih više od 800.000 eura, zgrada namijenjena Kolašincima bez krova nad glavom još u potpunosti nije privedena namjeni.

U Planu socijalnog stanovanja od prije nekoliko godina lokalna vlast je najavila i da će se i obaviti provjera osnova korišćenja stambenih jedinica, pa zatim i zaključenje ugovora sa leganim korisnicima. Do sada nije zvanično saopšteno šta je od tog posla završeno, a ne zna se ni je započet.

Dom učenika godinama bez struje

Privremeni, nužni smještaj u, takozvanom, Domu učenika u prigradskom naselju Smailagića Polje, za neke Kolašince potrajao je više od decenije. Svima im je zajednička muka i, kako tvrde, “uslovi stanovanja gori od onih na katunima”. Neuslovne sobe, bez mogućnost za grijanje na drva, zajedničko kupatilo, sve to ispod trošnog krova, koji prokišnjava. To je svakodnevica sedmoro stanara, koje je nemaština natjerala da se smjeste u zgradu od koje su svi digli ruke, pa i lokalna uprava, u čijem je vlasništvu objekat. Vlasnici su zaboravili i na pozamašan dug za električnu energiju, naogomilan još od 2011. godina, pa su stanari, već skoro skoro pet godine, kažu, navikli da žive i bez struje.

U Dom učenika smještaju se, uglavnom, neka samoinicijativno, ranije po odobrednju predstavnika lokalne vlasti, a nekad i odlukom resornog ministarstva, oni koji nemaju gdje drugo. Stanari su, uglavnom, korisnici socijalnih davanja, bez mogućnosti da rade, pa i da iznajme za sebe i svoje porodice bar podstanarsku sobu.

Taj objekat Opština godinama bezuspješno pokušava da proda. Ako i uspiju u tome, bar prema sadašnjeoj situaciji, “provremeni” stanari će na ulicu.

Na pomolu rješenje za “ljekarsku zgradu”

Čak i zgrada u kojoj su, prije više od deceniju podijeljeni stanovi ljekarima, sve to vrijeme bila je nelegalna. Međutim, stanari tog objekta u blizini crkve svetog Dimitrija, trebalo bi da uskoro dobiju priliku da konačno te stanove uknjiže na svoje ime.

Kako je nedavno kazao predsjednik SO Milan Đukić, nakon sastanaka sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom (MCP), prema kojoj Opština odranije nije ispunila obaveze, nagoviješteno je rješavanje tog problema.

”Upis imovine etažnih vlasnika u zgradi predstavlja dugogodišnji problem koji su zabilazili brojni nosioci poslova i funkcija iz prethodnih vlasti u Kolašinu. Bilo je pojedinaca i iz aktulene koalicione vlasti koji nijesi bili mnogo zainteresovani da rješavaju složenu problematiku, koja je onemogućavala da se raniji ugovor između MCP i Opštine oko ove zgrade realizuje. Zahvaljujući angažovanju i posvećenosti glavne administratorke Lidije Lašić, uspio sam da pokrenem rješavanje tog problema”, kazao je tada Đukić.

Bonus video: