Kolašin: Stara kuća Marića je velika opasnost i za prolaznike i za objekte

Kolašinci očekuju da država što prije reaguje i da se objekat sruši

14467 pregleda 10 komentar(a)
Zgrada poznata i kao “stari Sreski sud”, Foto: Dragana Šćepanović
Zgrada poznata i kao “stari Sreski sud”, Foto: Dragana Šćepanović

Stara kuća Marića, koju u Kolašinu zovu i “stari Sreski sud”, od prije dva dana, u stanju je koje je direktna i velika opasnost za prolaznike i okolne objekte.

Kako su “Vijestima” ispričali oni koji imaju stambene ili poslovne objekte u blizini, u Ulici Boška Rašovića, na objektu su sada vidljive nove velike pukotine, a krov se dodatno urušio.

Kolašinci očekuju da će država što prije reagovati i srušiti objekat, čije je uklanjanje, tvrde, bilo potrebno još prije nekoliko godina.

“Čujemo da se odugovlači sa rušenjem, pominju se neki elaborati, ali i procesi zaštite ovog objekta kao kulturnog dobra. Nemamo vremna za elaborate, a zakasnilo se i za zaštitom ove nekad vrijedne zgrade. Ona je sad u takvom stanju da je očigledna i velika opasnost za sve u blizini. Očekujemo od nadlženih inspektora, ali i preduzeća, koje je zaduženo za rušenje dotrajalih objekata, da što prije reaguju, kako ne bi bilo kasno i sa kobnim psoljedicama”, upozorio je jedan od vlasnika objekta u Ulici Boška Rašovića.

Građevinska inspekcija sa lokalnog nivoa, prema nezvaničnim informacijama, obavijestila je o stanju objekta i urgentnosti interevncije nadležno ministarstvo. Sada se čeka njihov potez.

Iz preduzeća Zaštita prostora Crne Gore, koje je ovlašćenjo za rušenje objekata u sličnim situacijama, “Vijestima” su rekli da još nemaju niti su ikad dobijali nalog za postupanje oko tog objekta.

“Za probleme sa tim objektom smo saznali tek juče, kad je inspektor koordinator, glavnom građevinskom inspektoru poslao mejl, a nas “dodao u CC”. Nama ranije niko nije dostavljao rješenja oko te zgrade. Maloprije smo Direktoratu za inspekcijske poslove i licenciranje odgovorili da nam nikada nije dostavljeno rješenje niti nalog za preduzimanje radnji u vezi sa tim objektom... To podrazumijeva izlazak na teren, tehničko izviđanje, sačinjavanje ponude... Spremni smo da, po pozivu Direktorata, to jest, dostavljanje rješenje o izvšenju odmah izađemo na lice mjesta i sprovedemo sve potrebne radnje, u skladu sa zakonom”, rekli su prije dva dana “Vijestima” u preduzeću Zaštita prostora Crne Gore.

Objašnjavaju i da je građevinskog inženjera tog preduzeća tek prekjuče zvao urbanističko-građevinski inspektor, kako bi se dogovorili da u ponedjeljak izađu na teren i obave tehničko izviđanje. Još, kako tvrde u pisanoj formi nijesu ništa dobili.

“Kakvo je stanje znaćemo u pondjeljak ujutro, kad se inženjer vrati s terena. S obzirom na to da smo shvatili da je riječ o objektu koji je opasnost za život i zdravlje građana, spremni smo na urgentnu intervenciju. Samo, da bismo djelovali, treba da dobijemo nalog, jer mi smo izvšrna služba, bez naloga nadležnog Direktorata ne možemo postupati”, objašnjavaju u preduzeću.

Umjesto da bude značajan dio arhitektonskog nasljeđa, zgrada “starog Sreskog suda” u Kolašinu, deceniju već, ogromna je opasnost za pješake i vozila u najužem centru grada. Skoro 10 godina je i od kako je Sekretarijat za urbanizam naložio da se obavi vještačenje i utvrdi stabilnost te zgrade. Insitut za razvoj i istraživanje u oblasti zaštite na radu iz Podgorice, prije šest godina, ocijenio je da zgrada, zbog stanja u kojem se nalazi, predstavlja opasnost za ljude, susjedne objekate i bezbjednost saobraćaja. Iz tog instituta su takođe konstatovali i da troškovi radova rekonstrukcije premašili one za rušenje objekata i izgradnju novog.

Rekonstrukcija više nije moguća, a na rušenje koje, sada već, svi priželjkuju, godinama se čeka.

Ograđivanje, to jest, ograničavanje pristupa zgradi, prvi put je učinjeno 2018. godine, nakon što je urbanističko- građevinska inspekcija Ministarstva održivog razvoja i turizma kontrolisala objekat.

Postupak oko te zgrade je tada okončan u kolašinskom Sekreterijatu za urbanizam, pa je preostalo da država odluči šta da se radi sa ruinom u centru. Dalje od toga se nije odmaklo, a to bio jedini put kad je nadležna inspekcija obišla “stari Sreski sud”.

Bonus video: