Strateški razvoj Kolašina: Od plana iz 2018. ostaju samo želje

Opština Kolašin donijela je prije četiri godine strateški plan razvoja, ali većina zacrtanih projekata još nije započeta

6478 pregleda 6 komentar(a)
I prethodni SPR podjednako nerealan: Opština Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
I prethodni SPR podjednako nerealan: Opština Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović

Iako aktuelni strateški plan razvoja (SPR) Kolašina važi do ove godine, većina planiranih projekata iz tog dokumenta, koji je donijet još 2018, još nije ni započeta. Plan je rađen za vrijeme prethodne lokalne vlasti, a njime su planirani projekti sadržani i u višedecenijskim obećanjima političara.

Pokazalo se, međutim, da su i dalje krupan zalogaj za lokalnu vlast. Među projektima, koji je trebalo da budu realizovani do ove godine je i izgradnja gradske toplane i uspostavljanje daljinskog grijanja na gradskom području. Toplana je i dalje samo na spisku želja. Još nije ni započeto uspostavljanje i promocija sistema selektivnog sakupljanja otpada, kao ni izgradnja reciklažnog centra.

U odnosu na prije četiri godine, nije se odmaklo ni u izgradnji infrastrukture u biznis zoni “Bakovići”. Na tom prostoru bila je planirana izgradnja vodovodne, komunalne, putne i električne infrastrukture. Očekivalo se da se poveća broj investitora u biznis zoni, ali i značajno smanji nezaposlenost u opštini. Skupština opštine tek treba da donese odluku kojom će pravno biti regulisana namjena tog prostora.

Rekonstrukcija gradske pijace, takođe, još je samo ideja. Cilj koji je definisan strateškim planom razvoja podrazumijevao je rekonstrukciju kroz privatno-javno partnerstvo Opštine Kolašin i zainteresovanog investitora. Do ove godine, trebalo je da bude završeno opremanje pijaca, izdavanje objekata i prostora na toj lokaciji za prodaju poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na malo. Takođe, trebalo je da bude opremljen prostor i za prodaju proizvoda zanatstva i domaće radinosti i drugih neprehrambenih proizvoda. Uprkos planovima, kolašinska pijaca još izgleda slično kako i pedesetih godina prošlog vijeka i ne zadovoljava potrebe ni kupaca, ni prodavaca.

Do ove godine, prema planu, trebalo je da bude završena i rekonstrukcija Doma učenika i davanje u zakup kroz privatno-javno partnerstvo. Za rekonstrukciju tog objekta predviđen je novac iz državne kase tek ove godine, ali radovi nijesu počinjali. Taj objekat u sportskoj zoni je i dalje ruina i trenutno nema nikavu namjenu. Za rekonstrukciju tog objekta, u kojem su kancelarije lokalne uprave i Uprave za nekretnine, nekih političkih stranka, Udruženja boraca i antifašista (UBNOR), procijenili su autori plana, potrebno je tri milona eura.

Novac potreban za te investicije lokalna uprava tada je planirala da obezbijedi iz opštinskog budžeta, uz pomoć Vlade i investitora, odnosno, donatora. Ni mnogo ranije nijesu nalazili načine da spasu od propadanje zgradu, ali je u svakom četvorogodišnjem razvojnom planu grada, tokom minulih decenija, to najavljivano.

I brendiranje kolašinskih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda među zacrtanim aktivnostima je u SPR. Taj cilj je djelimično ispunjen brendiranjem kolašinskog lisnatog sira, ali nije napravljen ni korak dalje u relizaciji planiranih procedura za ostale proizvode.

Na području te opštine nije se tokom minule četiri godine odmaklo ni u unapređenju poljoprivredne organske proizvodnje, iako je to bio jedan od strateških ciljeva.

Tokom cijelog četvorogodišnjeg perioda, na koji se SPR odnosio, ništa nije rađeno ni na zaštiti i promociji kulturnog i arhitektonskog identiteta grada. Usklađivanje obrazovnog sistema sa potrebama tržišta rada još je veliki problem, iako je dio rješenja bio planiran aktuelnim SPR.

Ciljevi definisani SRP koji su ispunjeni, uglavnom se odnose na donošenje lokalnih akcionih planova iz nekoliko oblasti. Aktuelna lokalna vlast značajno je povećala podršku iz opštinskog budžeta za sport i poljoprivredu.

Pored nedostatka novaca, kočnica za neke projekte, kako su nedavno obrazložili iz Opštine, jeste i činjenica da izmjene i dopune Prostorno-urbanističkog plana (PUP) već poodavno čekaju na finalizaciju u fiokama resornog ministarstva. Zbog toga su više puta iz lokalne upravo izrazili nezadovoljstvo i apelovali da se što hitnije okonča procedura izrade tog dokumenta, u kojem su, tvrde, neophodni urbanističko-planski uslovi za rješavanje najbitnijh kolašinskih infrastrukturnih problema.

I prethodni sličan dokument za Kolašin, kako se ispostavilo, bio je podjednako nerealan. Relizovano je svega 13 projekata, što je tek trećina planiranih.

D. Š.

Bonus video: