U Centru za kardiohirurgiju počela primjena minimalno invazivnih operativnih procedura

„Eminentni italijanski ljekari, koji te procedure u Vićenci izvode rutinski i iza sebe imaju veliki broj uspješnih operacija, iskazali su spremnost da kolegama iz Crne Gore prenesu svoje znanje i iskustvo“, kaže se u saopštenju

1750 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Ministarstvo zdravlja
Foto: Ministarstvo zdravlja

U Centru za kardiohirurgiju Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) počela je primjena minimalno invazivnih operativnih procedura, saopštili su iz Ministarstva zdravlja i dodali da će zaposleni u Centru proći obuku koju će sprovoditi italijanski kardiohirurzi.

Iz tog resora su kazali da je ministar zdravlja Dragoslav Šćekić primio danas predstavnike italijanske bolnice San Bortolo iz Vićence, kardiohrurge Lorisa Salvadora i Oliveru Rašović, povodom njihovog angažmana u Centru za kardiohirurgiju KCCG, gdje su počeli primjenu minimalno invazivnih operativnih procedura.

„Eminentni italijanski ljekari, koji te procedure u Vićenci izvode rutinski i iza sebe imaju veliki broj uspješnih operacija, iskazali su spremnost da kolegama iz Crne Gore prenesu svoje znanje i iskustvo“, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su rekli da su tokom vikenda uspješno urađena dva operativna zahvata, a planirano je još pet operacija.

Šćekić je kazao da je posebno važno što će svi zdravstveni radnici u Centru za kardiohirurgiju KCCG proći obuku, koju će uz izvođenje operativnih procedura sprovoditi italijanski kardiohirurzi, kako bi u dogledno vrijeme te procedure izvodili samostalno i rutinski i bili referentni, ne samo u Crnoj Gori, nego i u regionu.

On je istakao da je cilj Ministarstva zdravlja i cjelokupnog zdravstvenog sistema da uvođenjem savremenih metoda liječenja i dijanostike, pacijenti imaju kvalitetnu zdravstvenu zaštitu u državi.

Šćekić je naveo da je u tom smislu angažman italijanskih ljekara višestruko važan.

On je kazao da se nada da će saradnja biti dugoročno intenzivirana na obostrano zadovoljstvo.

Bonus video: