"Koncesionaru istekao rok za izgradnju mHE Skrbuša, Vlada mu obezbjeđuje vrijeme da nastavi radove"

"Podsjećamo vas da je Vlada Crne Gore na sjednici 18. aprila 2022 koncesinaru "Hydro Logistics" pozitivno odgovorila na zahtjev da razmotri reviziju prethodnih donijetih odluka o raskidu ugovora. Sve to pod izgovorom da je potrebno ,,preispitati’’ radi utvrđivanja naknadne štete koncesionaru, iako je ugovor istekao”, piše u saopštenju GI Sačuvajmo rijeke Crne Gore

7150 pregleda 2 komentar(a)
Sa jedbog od protesta u Rečinama, Foto: Sačuvajmo rijeke Crne Gore
Sa jedbog od protesta u Rečinama, Foto: Sačuvajmo rijeke Crne Gore

Vlada, tvrde iz Građanske inicijative (GI) Sačuvajmo rijeke Crne Gore, i pored činjenice da je istekao rok za dat koncesionaru za izgradnju mHE Skrbuša i pravnih osnova koje su pravni eksperti i ekološke organizacije više puta upućivale nadležnim ministarstvima ne raskida štetni ugovor, već koncesionaru obezbeđuje vrijeme kako bi nastavio radove na izgradnji te mHE.

"Podsjećamo vas da je Vlada Crne Gore na sjednici 18. aprila 2022 koncesinaru "Hydro Logistics" pozitivno odgovorila na zahtjev da razmotri reviziju prethodnih donijetih odluka o raskidu ugovora. Sve to pod izgovorom da je potrebno ,,preispitati’’ radi utvrđivanja naknadne štete koncesionaru, iako je ugovor istekao”, piše u saopštenju GI Sačuvajmo rijeke Crne Gore.

Oni podsjećaju da mještani sela Rečine već drugu godinu odbijaju da dozvole gradnju te mHE.

Za to vrijeme, piše u saopštenju, koncesionar "Hydro Logistics" pokušava da “podnošenjem krivičnih prijava, sudskim procesima, pritiscima i zastrašivanjima odvrati mještane i ekološke aktiviste od zaštite te rijeke kako bi nastavio radove na izgradnji mHE".

Iz Sačuvajmo rijeke Crne gore pozivaju Vladu "da ispuni svoja obećanja i stane u zaštitu neotuđivih prava i zahjeva građana za zdravu životnu sredinu i očuva još jedan dragocjen prirodni resurs Sjevera Crne Gore".

Bonus video: