Primjena zakona ni po babu ni po stričevima

Tviteraši koji su učestvovali u “dijalogu bez posrednika” nijesu uvjereni da Vlada “neselektivno primjenjuje zakone”
166 pregleda 13 komentar(a)
Tviter prepiska, Foto: Printscreen
Tviter prepiska, Foto: Printscreen
Ažurirano: 14.10.2017. 07:17h

Vlada Crne Gore odgovorila je američkoj ambasadi da dijeli sa SAD sistem vrijednosti - demokratiju, ljudska prava, slobodu medija, vladavinu prava, ali i neselektivnu primjenu zakona.

Čini se da je Vlada, pod neselektivnom primjenom zakona, mislila na nedavna rješenja Agencije za sprečavanje korupcije (ASK), koja je utvrdila da je nekoliko članova Savjeta Radio-televizije Crne Gore u konfliktu interesa i kršili zakon.

Ambasada SAD počela je polemiku u srijedu na Tviter nalogu, poručivši da će da nastavi da podržava nezavisne i odgovorne medije, što je “ključno za Crnu Goru i njene evroatlantske i EU težnje”.

Ambasada je „tagovima“ na svom nalogu poruku uputila Vladi Crne Gore, javnom servisu, privatnim medijima i nevladinim organizacijama MANS, CeMI, Institut alternativa, CGO i CRNVO, koje su prošle sedmice upozorile da je cilj Demokratske partije socijalista da ponovo kontroliše RTCG.

DPS je odbacio te navode, uz tvrdnju da nemaju interes da utiču na upravljačke strukture javnog servisa.

ASK i skupštinski Administrativni odbor utvrđuju da li su članovi Savjeta RTCG kršili Zakon o sprečavanju korupcije.

ASK je takođe utvrdio i da je član Savjeta Agencije za elektronske medije Darko Ivanović kršio Zakon o sprečavanju korupcije.

Ivanović je juče ispod “tvita” Vlade o slobodi medija i neselektivnoj primjeni zakona ostavio poruku - “Mislite li na onu neselektivnu primjenu kada je premijer bio vlasnik nekoliko firmi i privatnog Univerziteta i nije prekršio Zakon?”

Portparol SDP-a Mirko Stanić na Tviteru je pitao Vladu da li je “napad na javni servis zbog objavljivanja afere oko MontAira dokaz njihove borbe za slobodu medija”. On je u poruci podsjetio na saopštenje potpredsjednika Vlade Milutina Simovića, koji je na zvaničnom sajtu Vlade 11. oktobra objavio da je RTCG “svakim danom sve manje javni servis, a sve više politički servis Raška (Konjevića) i Raškovih”.

Urednik istraživačke redakcije RTCG Mirko Bošković na Tviteru je pitao Vladu da li njena jučerašnja poruka znači “da ćemo dobiti kompletnu dokumentaciju o kreditima iz Abu Dabi fonda”.

“Kako dijelite? Oni poštuju, a vi ne?”, glasi poruka koju je Vladi na Tviteru juče uputio šef Biroa za odnose sa javnošću Opštine Berane Nebojša Babović.

Nekadašnji generalni konzul u Australiji Mio Iličković Vladi je odgovorio da Crna Gora "dijeli vrednosti" sa SAD, “ali ocigledno ne na jednake djelove”. Nekadašnji glavni urednik “Vijesti” i direktor TV Vijesti, Slavoljub Šćekić, ocijenio je do sada nezabilježenu polemiku Vlade i ambasade kao “dijalog bez posrednika”, aludirajući na pokušaje da vlast i opozicija riješe problem opozicionog bojkota parlamenta.

Sjednica Savjeta RTCG na kojoj će, kako je kazao predsjednik Vladimir Pavićević, svaki član moći da da da svoj predlog i stav povodom dešavanja u vezi sa tim tijelom, zakazana je za utorak.

SDP: Pritisak na RTCG mora da se osudi

Član predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović najavio je da će se o političkim pritiscima na Javni servis razgovarati na sastanku tzv. građanske opozicije. Kako je kazao, lider SDP-a Ranko Krivokapić tražiće da se osude pokušaji sprovođenja političkog nasilja nad Javnim servisom iza kojega, kako tvrde, stoji vrh DPS-a.

“Objektivan i profesionalan Javni servis je jedno od najvećih dostignuća parlamentarnog dijaloga kojega je krajem 2015. pokrenuo Krivokapić. Zato je zauzimanje jasnog stava građanske opozicije spram orkestrirane akcije vrha DPS-a i pojedinih državnih institucija stvar od izuzetne važnosti i što se SDP-a tiče jedan od apsolutnih prioriteta kojima se mora baviti cjelokupna demokratska javnost. Želja DPS-a je jasna – ugušiti i ugaziti svaku nezavisnu i profesionalnu instituciju koja se rukovodi opštim a ne njenim interesom“, kazao je Vujović.

Istakao je da im neće dozvoliti “zloupotrebu i gaženje po institucijama koji rade u korist države i građana”.

Bonus video: