Žunić: Podrška roditeljima kroz politike, mjere i usluge u svim opštinama Crne Gore

Program roditeljstva "Brižne porodice" i aplikacija Bebbo nastoje da doprinesu izgradnji podrške društva roditeljima u obavljanju njihove uloge

1519 pregleda 1 komentar(a)
Žunić, Foto: UNICEF Crna Gora
Žunić, Foto: UNICEF Crna Gora

U susret Međunarodnom danu roditelja koji se obilježava 1.juna, vršiteljka dužnosti šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Sabina Žunić, čestitala je svim roditeljima njihov dan i podsjetila na značaj podrške roditeljima kroz politike, mjere i usluge za roditelje u svim opštinama Crne Gore.

"Savremena istraživanja o dobrobiti djece pružaju brojne dokaze o značaju podrške roditeljima. UNICEF, u saradnji sa Vladom Crne Gore i Evropskom unijom te drugim partnerima, kontinuirano radi na programima i politikama koje doprinose postojećim i novim zakonima, mjerama i uslugama koje pomažu roditeljima u njihovoj najzahtjevnijoj životnoj ulozi", rekla je Žunić, navodi se u saopštenju UNICEF-a.

Ističe da kroz promociju i zagovaranje politika po mjeri porodica na radnom mjestu, rad na povećanju dostupnosti vrtića i usluga, te program roditeljstva "Brižne porodice" i aplikaciju Bebbo, nastoje da doprinesu izgradnji podrške društva roditeljima u obavljanju njihove uloge.

"Ta podrška treba i da doprinese očuvanju i unapređenju dobrobiti i mentalnog zdravlja roditelja u skladu sa savremenim zahtjevima života. Podrška roditeljstvu još je značajnija kada su u pitanju ranjive grupe djece - poput djece koja žive u hraniteljskim porodicama ili djece sa smetnjama u razvoju", poručila je Žunić u saopštenju.

UNICEF, kako je saopšteno, u saradnji sa EU u Crnoj Gori, podržava razvoj i sporovođenje politika za roditelje i djecu, te radi na uspostavljanju inovativnih usluga koje odgovaraju na savremene potrebe roditelja.

"Takav je program roditeljstva "porodice" koji se sprovodi u 8 opština i kroz koji je prošlo više od 700 roditelja, te aplikacija Bebbo koju je preuzelo preko 6.000 korisnika i koja roditeljima pruža naučno utemeljene i provjerene savjete i informacije o zdravlju, njezi i vaspitanju djece do šeste godine života", navodi se u saopštenju.

Anketa o korisničkom iskustvu roditelja koji koriste Bebbo aplikaciju, kako navode, pokazala je da je većina roditelja ocijenila aplikaciju kao laku za korištenje i kao pouzdan izvor informacija.

"Na drugom mjestu teško mogu da dobijem pouzdane informacije o razvoju svog djeteta. Aplikacija je jednostavna za korišćenje i sadrži informacije i smjernice za sve aspekte razvoja djeteta", ocjena je jedne korisnice aplikacije koja je učestvovala u anketi.

Roditelji koji su pohađali program "Brižne porodice" kazali su da ovaj program doprinosi unapređenju odnosa među članovima porodice, porodičnom zadovoljstvu i direktno utiče na mentalno zdravlje.

"Program je fenomenalan i preporučio bih ga svima", poručio je Mirsad Sijarić, otac dvoje djece iz Bijelog Polja.

"Program bih preporučila i roditeljima i hraniteljskim porodicama", istakla je hraniteljka iz Bijelog Polja Rozana Božović.

Iz UNICEF-a podsjećaju da se navedene aktivnosti koje podržavaju roditeljstvo sprovode u saradnji sa Vladom Crne Gore, uz podršku EU i UNICEF-a, te da je cilj aktivnosti da se svakom djetetu u Crnoj Gori omogući bezbjedno porodično okruženje koje će podsticati djetetove potencijale.

Bonus video: