Kolašin: Čeka se bar jedna redovna linija gradskog prevoza

Ako se izuzmu ski-centri, turistička izletišta, takođe, nijesu povezana javnim prevozom

1276 pregleda 1 komentar(a)
Pitanje gradskog prevoza trebalo bi da bude riješeno do 2025. (ilustracija), Foto: Dragana Šćepanović
Pitanje gradskog prevoza trebalo bi da bude riješeno do 2025. (ilustracija), Foto: Dragana Šćepanović

Brojnim mjerama, čije je sprovođenje planirano, zaključno sa 2025, u Kolašinu namjeravaju da riješe višedecenijski problem nedostaka javnog prevoza.

Način ralizacije i rokovi aktivnosti, koje bi trebalo da doprinesu tom cilju, definisani su Planom urbane mobilnosti, koji je izrađen još prije dvije godine.

”Javni prevoz putnika unutar opštine Kolašin ne postoji već duži niz godina. To predstavlja ogroman izazov za mobilnost, posebno onih koji žive izvan urbanog područja grada… Takođe, ni u gradskom području ne postoji odgovarajuća infrastruktura, poput uređenih autobuskih stajališta ili mjesta za zaustavlja nje i parkiranje autobusa”, piše, između ostalog u tom dokumentu.

Ako se izuzmu ski-centri, turistička izletišta, takođe, nijesu povezana javnim prevozom.

Tako je, na primjer, do Nacionalnog parka Biogradska gora i Manastira Morača jedino moguće doći sopstvenim vozilom. Zbog toga je, piše u planu, mobilnost posjetilaca otežana.

Nepostojanje javnog prevoza do kolašinskih sela, zaključuju u dokumentu, izazov je i iz ugla socijalne jednakosti, “s obzirom na to da u ruralnim područjima uglavnom živi starija populacija, koja često nije u prilici da vozi automobile”.

Prema zacrtanim ciljevima iz Plana već je trebalo da bude urađena Studija javnog prevoza. Međutim, do sada nije zvanično saopšteno da li je i započet taj posao.

Do naredne godine trebalo bi da bude uspostavljena bar jedna linija jedna redovna linija javnog gradskog prevoza od grada do ruralnih područja. To je rok i za aktivnosti, koje bi omogućile prilaz međugradskim autobusima u urbano područje Kolašina.

Ukoliko lokalna uprava bude ažurna u relizaciji plana, za dvije godine u tom gradu trebalo bi da se uspostavi usluga javnog prevoza “od vrata do vrata”.

”Uspostavljanjem prevoza na poziv omogućiće se mobilnost onim grupama stanovništva, koje zbog udaljenosti, neposjedovanja sopstvenog automobila ili pripadnosti ugroženim društvenim grupama ne mogu efikasno da dođu do željenog odredišta. Takvom vrstom usluge, koja funkcioniše po principu”od vrata do vrata”, biće obezbijeđena dostupnost područja koja nijesu pokrivena redovnim javnim prevozom, što je posebno važno za osobe smanjene pokretljivosti, osobe sa invaliditetom i druge ugrožene grupe”, precizirano je u Planu.

Na taj način namjeravaju da obezbijede “efikasan pristup zdravstvenoj zaštiti, trgovini…”. Prevoz po principu “od vrata do vrata” tvrde, mogao bi biti ponuđen i turistima. Vozila koja će služiti za tu vrstu prevoza biće manjeg kapaciteta. Zadatak Opštine je da osigura da zadvoljavaju visoke tehničke i ekološke standarde, kao i da bude prilagođeno osobama smanjene pokretljivosti i osobama sa invaliditetom.

Prema Planu, na području grada do 2025. godine trebalo bi da budu uređena po njamanje tri stajališta i parkirališta za javni prevoz.

Bonus video: