Pljevaljski vodovod: Gubici oko 70 odsto, kao i prije dvije decenije

Panel diskusiju o vodosnabdijevanju i dostupnosti vode za piće građanima Pljevalja organizovala NVO Breznica

3025 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Goran Malidžan
Foto: Goran Malidžan

Gubici na vodovodnoj mreži u Pljevljima su oko 70 odsto i isti su kao prije dvadesetak godina, iako je u međuvremenu Opština uložila značajan novac u rekonstrukciju vodovodne mreže u pojedinim ulicama u gradu.

Potpredsjednik Opštine Pljevlja Nenad Rubežić kaže da se zbog dotrajalih vodovodnih instalacija procjenjuje da se godišnje gubi oko 2,5 miliona metara kubnih vode, od vodozahvata do potrošača.

”Vodovod iz Odžaka je urađen i 1987. doprinosom građana. Poslije toga je nastupila kriza koja je zadesila Jugoslaviju i nije se održavao sistem. Od 1992. do 2005. u Pljevljima se vodovodni sistem samo održavo i otklanjani kvarovi”, rekao je Rubežić na panel diskusiji o vodosnabdijevanju i dostupnosti vode za piće građanima Pljevalja, koju je organizovala nevladina organizacija Breznica.

Kazao je da Opština svake godine ulaže oko 500.000 eura na saniranje i zamjenu cjevovoda u gradu.

”Mi imamo ogromnbe gubitke u mreži. Procjene su da imamo gubitke vode u mreži od oko 2,5 miliona kubika godišnje... Radi se na istraživanju gubitaka i nabavci opreme da bi mogli da se otkriju gubici. Gubici ne idu na teret građana...”, istakao je Rubežić.

Opština je tvrdi on za pet godina sanirala oko 15 kilometara vodovodne mreže, deset kilometara kanalizacione mreže.

Predsjednik ekološkog društva Breznica Milorad Mitrović replicirajući Rubežiću kazao je da je poražavajuće da su gubici na vodovodnoj mreži 70 odsto i smatra da je dosadašnji način prečišćavanja pitke vode u Pljevljima nedovoljan.

”Građani Pljevalja plaćaju vodu po dosta visokoj cijeni tokom cijele godine, a uglavnom nemaju pitku vodu. Da li mi možemo dobiti fabriku za preradu vode koja će dugoročno garantovati građanima snabdijevanje kvalitetnom vodom”, rekao je Mitrović.

Podsjetio je da preduzećem Vodovod koje gazduje vodovodnim sistemom u Pljevljima upravljaju ljudi kojima to nije struka.

”Politika diktira i kreira sve ovo građanima. Građane ne interesuju ko je iz koje partije već hoće čistu vodu”, rekao je Mitrović.

Rubežić je kazao da će se uraditi kvalitetna sanitarna zaštita vodoizvorišta posebno jezera u Otilovićima, kojem ubuduće neće moći da plove čamci sa motorima.

Mitrović je kazao da vodoizvorište u Otilovićima nije zaštićeno i naveo primjer da se pored rijeke u Vrulji gradi pilana.

Bonus video: