"Roditelji iz Rusije posljednji novac koriste da svojoj djeci kupe karte za Crnu Goru kako ne bi otišla u rat"

Crna Gora, mala balkanska država, postala je utočište hiljadama Rusa koji bježe od sankcija, vojnog roka ili političkog ugnjetavanja, piše Rojters

35350 pregleda 45 komentar(a)
Marat Gelman, galerista i otvoreni Putinov kritičar, sada živi u Crnoj Gori, Foto: Reuters
Marat Gelman, galerista i otvoreni Putinov kritičar, sada živi u Crnoj Gori, Foto: Reuters

Nedugo poslije početka ruske invazije na Ukrajinu na vrata bivše opozicione aktivistkinje Elene Zaslavske u centru Moskve pokucala je policija. Na pitanja o svrsi njenih nedavnih putovanja u Dubai i Kanadu ona je lako odgovorila - išla je da posjeti svoje sinove koji tamo žive.

Ali za 60-godišnju penzionisanu fizičarku i njenog muža posjeta policije bila je jasno upozorenje, piše Rojters.

Njih dvoje su za nekoliko dana spakovali kofere i krenuli ka Crnoj Gori, maloj balkanskoj državi koja je postala utočište hiljadama Rusa koji bježe od sankcija, vojnog roka ili političkog ugnjetavanja, dodaje Rojters.

"Nije bilo moguće da ostanemo u Rusiji dok je tamo ova vlast, jer je sve što se dešava nespojivo sa našim stavovima", rekla je Zaslavska.

Rojters dodaje da su se nastanili u Lastvi Grbaljskoj, selu nadomak Jadranskog mora, gdje se živi mirno, a klima je prijatna. Preživljavaju od svojih penzija.

Zaslavska i njen suprug Andrej tokom razgovora za Rojters
Zaslavska i njen suprug Andrej tokom razgovora za Rojtersfoto: Reuters

Još jedan Rus koji je od početka invazije Crnu Goru učinio svojim stalnim domom je Marat Gelman, istaknuti galerista i otvoreni kritičar predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Prošlog decembra Kremlj ga je stavio na listu "stranih agenata" koji moraju da se registruju i prijave bilo kakvo finansiranje ili donacije iz inostranstva - od tada se više nije vratio kući, navodi Rojters.

Gelman je otkrio da su među Rusima koji traže utočište u Crnoj Gori bili i bogati poslovni ljudi i njihove porodice, kao i mladi ruski vojnici koji su bježali od vojnog roka kako ne bi bili raspoređeni u borbe u Ukrajini.

"Roditelji... Posljednji novac koriste da svojoj djeci kupe karte za Crnu Goru i ovdje im iznajmljuju (smještaj) da ne bi završili u ratu", istakao je Gelman.

Rojters podsjeća da je Crna Gora, u kojoj živi oko 650.000 ljudi, nekada imala bliske veze sa Rusijom, ali su se one pogoršale zbog odluke Crne Gore da pristupi NATO alijansi. Uz to Crna Gora je 2016. optužila ruske obavještajce i srpske nacionaliste za pokušaj rušenja prozapadnog rukovodstva, što je Moskva odbacila kao apsurdno.

Ipak, Crna Gora je ostala popularna destinacija za Ruse, koji mogu u nju da uđu bez vize i ostanu 30 dana prije nego što im zatreba boravišna dozvola, a prema vladinim podacima, navodi Rojters, Rusi posjeduju oko 19.000 nekretnina u Crnoj Gori.

Rojters dodaje i da se pojedine firme sele u Crnu Goru, zemlju koja je u procesu članstva u EU.

U aprilu se Crna Gora pridružila sankcijama EU protiv Moskve - uključujući zabranu ruskih avio-prevoznika, kao i ruske državne medije.

Jedna firma koja se bavi proizvodnjom 3D skenera sa sjedištem u Luksemburgu, nedavno je preselila svoju istraživačku i razvojnu granu iz Moskve u zgradu sa pogledom na more u mjestu Utjeha između Bara i Ulcinja, piše Rojters.

Vlasnik firme rekao je da je 50 zaposlenih i njihove porodice prihvatilo ponudu da se presele iz Moskve u Crnu Goru.

Bonus video: