Opština Budva preuzima gazdovanje akva-parkom na Toplišu

Privredni sud usvojio je tužbeni zahtjev Opštine Budva, odnosno Sekretarijata za zaštitu imovine i obavezno kompaniju “Aquaterra solution” da isplati 215.000 eura na ime duga za zakupninu koji je ostao još od ljeta 2019.

25135 pregleda 7 komentar(a)
Akva-park na Toplišu, Foto: Vuk Lajović
Akva-park na Toplišu, Foto: Vuk Lajović

Stekli su se uslovi za raskid ugovora sa kompanijom “Aquaterra solution” koja gazduje vodenim gradom na brdu Topliš, i da Opština Budva preuzme rukovođenje akva-parkom.

To je “Vijestima” rečeno u Sekretarijatu za zaštitu imovine Opštine Budva.

Privredni sud usvojio je tužbni zahtjev Opštine Budva, odnosno Sekretarijata za zaštitu imovine i obavezno kompaniju “Aquaterra solution” da isplati 215.000 eura na ime duga za zakupninu koji je ostao još od ljeta 2019.

”Usvaja se tužbeni zahtjev, pa se obavezuje ‘Aquaterra solution’ da na ime duga zbog neplaćene zakupnine Opštini Budva isplati 215.447,19 eura sa zakonskom zateznom kamatom od 9. jula 2019. pa do konačne isplate”, piše u presudi u koju su “Vijesti” imale uvid.

Sud nije prihvatio stav “Aquaterra solution” da Opština Budva je ta koja duguje jer nije komunalno opremila lokaciju.

Sekretarijat za zaštitu imovine je još početkom 2020. podnio tužbu zatraživši da se izmiri dugovanje za tu godinu.

”Opština Budva je sa tuženom... zaključila 24. decembra 2014. ugovor o davanju u dugoročni zakup nepokretnosti za izgradnju akva-parka. Potom je zaključeno više aneksa ugovora za svaku godinu zakupa, posljednji aneks III ugovora je zaključen 2. jula 2019. u iznosu 255.447, 91 euro. Obaveza je bila da kompletan iznos bude uplaćen u roku od sedam dana, odnosno 9. jula 2019”, navodi se u tužbi.

Zakupac je tek 13. avgusta 2019. uplatio 40.000 eura i više nije izmirivao ugovorene obaveze.

”Kako ‘Aquaterra solution’ i pored više opomena nije platio cjelokupni iznos zakupnine, Opština podnosi tužbu i predlaže da sud donese presudu kojom se tuženi obavezuje da izmiri obavezu”, piše u tužbi.

Zakupnina za akva-park nije izmirena ni za 2020, ali ni za 2021, pa kako je “Vijestima” rečeno u Sekretarijatu za zaštitu imovine, stekli su se uslovi da se pokrene process za raskid ugovora.

Projekat izgradnje akva-parka promovisan je 2006. kada je tadašnji ministar Predrag Nenezić položio kamen temeljac. Cijeli projekat pada u vodu jer kiparska kompanija “Numerico trade limited” ne uspijeva da realizuje ideju, ostavljajući milionske dugove Opštini.

Cijeli slučaj u januaru 2011. preuzima tužilaštvo, kada u Opštinu Budva ulaze inspektori i plijene kompletnu dokumentaciju, ali i odnose i kompjutere. Iako je tada bilo govora o jednoj od najvećih korupcionaških afera, jer su dugovi kiparske kompanije pali na “leđa” poreskih obveznika metropole turizma, nikada nije podignuta optužnica.

Opština, dok njome upravljaju kadrovi DPS-a, uspijeva da krajem 2014. animira “Aquaterra solution”, koja dostavlja na tenderu najpovoljniju ponudu. Firma iza koje je stajao ruski kapital dobija na trodecenijski zakup 41.889 kvadrata opštinske zemlje na Toplišu i pristaje da za dva miliona eura otkupi i opremu španskog proizvođača “Action waterscapes S.L.”, koju je ranije nabavila kiparska kompanija, a koja je godinama bila lagerovana u barskoj luci.

”Aquaterra solution” uspijeva da ispoštuje sve ugovorene obaveze i za dvije godine izgradi veliki vodeni grad, čije je svečano otvaranje bilo u junu 2016. godine, kada je vrpcu presjekao tadašnji gradonačelnik Budve Srđa Popović (DPS). Na više od četiri hektara izgrađene su 53 vodene atrakcije, a proteklih godina u akva-parku je radilo 140 radnika tokom sezone, uz svakodnevno više hiljada posjetilaca. Opština nikada nije pristala da inostranom partneru umanji cijenu vode, pa su troškovi bivali sve veći.

Prema Centralnom registru privrednih subjekata, firmu su prije šest godina osnovali “Brockhampton investments limited” i LLC “Avanti”. Potom kao osnivač ostaje “Brockhampton investments limited”, da bi potom se kao osnivači pojavili sa po 48,5 odsto kapitala “Henderson holdings lImited” i “Castelmaine holdings limited”, dok je tri odsto imao Sahret Ajdarpašić.

Prije tri godine dolazi ponovo do promjena, pa se kao osnivači sa po 50 odsto kapitala upisuju firma “N4 foundation” i “Trakom fondation”.

Od prošlog ljeta polovinu kapitala ima firma “Advent east estates S.R.O.”, dok “N4 foundation” i “Trakom foundation” padaju na po četvrtinu udjela.