Vuković: Realizovali smo brojne programe sa željom da ohrabrimo Rome i Egipćane

"Vrlo sam ponosan na to što kao rezultat jednog od tih programa danas u Glavnom gradu radi dvoje mladih Roma, od kojih naš kolega u samom Kabinetu gradonačelnika", istakao je Vuković

2580 pregleda 6 komentar(a)
Vuković, Foto: Printscreen YouTube
Vuković, Foto: Printscreen YouTube

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković ugostio je predstavnike državnih organa, međunarodnih i nevladinih organizacija koje se bave pitanjem statusa pripadnika romske i egipćanske populacije u Crnoj Gori, saopšteno je iz PG Biroa.

Vuković je nedavno dobio priznanje "Prijatelj Roma" koje se treću godinu zaredom dodjeljuje za izuzetan doprinos integraciji romske populacije u gradovima Zapadnog Balkana i Turske.

“Ovo je tema kojom se gradska uprava bavi posvećeno, u kontinuitetu, na različite načine. U tom cilju realizovali smo brojne programe, sa željom da ohrabrimo Rome i Egipćane, pogotovo one mlađe populacije, da uzmu još aktivnije učešće u društvenim procesima, da iskoriste šanse koje im se pružaju kako bi se vremenom oslobodio jedan ogroman potencijal, koji siguran sam stanuje u okvirima te populacije”, kazao je Vuković i podsjetio da je Podgorica dom za čak dvije trećine pripadnika RE populacije.

Sokolj Beganaj, načelnik Direkcije za inkluziju Roma i Egipćana, zahvalio je na prijemu i čestitao na priznanju koje je, kako ističe, zasluženo pripalo gradonačelniku Podgorice.

"Beganaj je kazao da se pripadnici zajednice Roma i Egipćana u Crnoj Gori, a posebno u njenom glavnom gradu, osjećaju ugodno, te da ih posebno raduje kontinuiran rad na socijalizaciji i punoj integraciji ove populacije", piše u saopštenju.

Na sastanku je, kako navode, bilo riječi o dosadašnjim brojnim aktivnostima Glavnog grada koje su za cilj imale da unaprijede položaj Roma i Egipćana, te da doprinesu kreiranju ambijenta u kom će svi imati jednake šanse i dovoljno mogućnosti da ostvare svoj puni potencijal.

"Vrlo sam ponosan na to što kao rezultat jednog od tih programa danas u Glavnom gradu radi dvoje mladih Roma, od kojih je jedan naš kolega u samom Kabinetu gradonačelnika. To je za nas bio način da ohrabrimo druge mlade Rome da krenu njihovim putem, da se školuju, da se obrazuju, da steknu potrebna znanja i kompetencije kako bi sjutra mogli da za sebe izbore pravo da rade i da pristojno žive od svog rada", istakao je Vuković.

Mensur Šaljaj, predsjednik Romskog savjeta, istakao je, kako je saopšteno, da je izuzetno zadovoljan saradnjom sa Glavnim gradom, a kao jedan od najznačajnijih projekata izdvojio je REopen Doors.

Podsjećaju da je riječ o programu koji je Glavni grad sproveo u partnerstvu sa "Montenosoft" i Romskim savjetom, a koji je imao za cilj da osposobi i pripremi 30 pripadnika RE populacije za lakše pronaženje posao.

"Njih 30 je učestvovalo u edukaciji u administraciji Glavnog grada, tu je takođe i učenje engleskog jezika, kao i osnove informatike. Nakon devet mjeseci obuke, njih 12 najboljih je stažiralo u kancelarijama Glavnog grada, četvoro njih je kasnije radilo četiri mjeseca, a nakon toga dvoje najboljih se i zaposlilo u sistemu Glavnog grada", objasnio je Šaljaj i istakao da se svaki član RE zajednice osjeća slobodno u Podgorici, te da ima osjećaj pripadnosti ovom gradu.

Šaljaj je, kako se navodi, kazao da je posebno ponosan i na to što je veliki broj Roma zapošljen u privrednim društvima Glavnog grada, a da među zapošljenima ima i poslovođa, te da vjeruje da Podgorica i u tom smislu može poslužiti kao dobar primjer drugim lokalnim samoupravama.

Kako je saopšteno iz PG Biroa, svi prisutni posebno su istakli važnost postojanja, te pohvalili rad, Kancelarije za RE koja funkcioniše u okviru Sekretarijata za socijalno staranje, a koja je uz ogromnu podršku uprave Glavnog grada, realizovala brojne edukativne seminare, radionice i obuke i pokazala puno razumijevanje za ono što su potrebe ove populacije.

Dodaju da su kazali i da ovogodišnja proslava Dana Roma koju je Glavni grad organizovao u Njegoševom parku može biti na ponos svim članovima zajednice Roma i Egipćana, ali i cjelokune društvene zajednice, te da je Podgorica još jednom pokazala da svima pripada jednako i da u njoj ima mjesta za sve.

Samanta Bajrami i Dževad Alija, mladi Romi zapošljeni u Glavnom gradu, potvrdili su, kako navode, da je nagrada "Prijatelj Roma" sa razlogom dodijeljena gradonačelniku Vukoviću, te istakli zadovoljstvo zbog šanse koja im je pružena i povjerenja koje im je ukazano.

"Na sastanku je osim razgovora o realizovanim aktivnostima, bilo riječi i o njihovom nastavku, te o budućim koracima ka kreiranju boljih uslova života pripadnika RE polpulacije. Vuković je kazao da podrška Glavnog grada neće izostati ni u narednom periodu, te da dobijeno priznanje predstavlja samo motiv više. Nakon sastanka na podgoričkom Pazaru je upriličen bogat kulturno umjetnički program u okviru kojeg je održan i nastup Nataše Tasić Knežević", zaključuju u saopštenju.

Bonus video: