Rašović: KCCG će postati ustanova u koju će stranci dolaziti da se operišu

"U odnosu na vrijeme kada sam ja ovdje kratko radila, očigledno je da se Centar za kardiohirurgiju popravio u organizacionom smislu, radi se sve veći broj različitih kardiohirurških intervencija"

2438 pregleda 7 komentar(a)
Rašović, Foto: KCCG
Rašović, Foto: KCCG

Uvođenjem mini invazivne video asistirane hirurgije u Kliničkom centru (KCCG) prestaće upućivanja pacijenata iz Crne Gore na liječenje u inostranstvo, ocijenio je kardiohirurg bolnice San Bortolo iz Vićence Olivera Rašović.

Ona je kazala da će u perspektivi KCCG postati ustanova u koju će stranci dolaziti da se operišu.

Iz KCCG-a su saopštili da je, zahvaljujući Rašović i njenim kolegama iz Italije, nova procedura počela da se sprovodi u toj zdravstvenoj ustanovi i za sada je operisano pet pacijenata.

„U odnosu na vrijeme kada sam ja ovdje kratko radila, očigledno je da se Centar za kardiohirurgiju popravio u organizacionom smislu, radi se sve veći broj različitih kardiohirurških intervencija”, rekla je Rašović.

Rašović je istakla da upravo ta otvorenost prema novim procedurama i tretmanima pacijenata znači da se tu liječi sve veći broj ljudi.

“To znači da će Crna Gora imati sve manje potrebe da šalje pacijente van zemlje. U perspektivi, ako mini invazivna video asistirana hirurgija postane standardna procedura u KCCG, to znači da će stranci početi da se liječe kod nas jer ćemo biti najbolji”, dodala je Rašović.

Ona je navela da se moderna hirurgija fokusira na kvalitet života pacijenta nakon operacije, a ne na to da se hirurg dokaže kao virtuoz.

„Kardiohirurške operacije su uvijek teške, ma koji se pristup koristi. Riječ je o zahvatima koji imaju veliki fizički i psihološki uticaj na pacijenta i njegovu porodicu. Svi su na primjer svjesni rizika obolijevanja od tumora, ali su srčane bolesti najčešći uzrok smrtnih ishoda”, navela je Rašović.

Kako je kazala, dobra strana kardiohirurgije je da, nakon operacije, uspijevaju pacijentu da ponude normalan i kvalitetan život.

“Moderna hirurgija se više ne radi za hirurga, da bi se on dokazao kao virtuoz, već se fokusira na kvalitet života pacijenta nakon operacije“, istakla je Rašović.

Iz KCCG-a su naveli da i direktor Centra za kardiohirurgiju bolnice San Bortolo iz Vićence koji sada operiše u Crnoj Gori i obučava crnogorske kolege, Loris Salvador, očekuje da je realnost da Klinički centar postane referentna ustanova za mini invazivnu kardiohirurgiju.

Salvador
Salvadorfoto: KCCG

„Obuka je komplikovana i zahtjevna, ali u zavisnosti od učestalosti naših posjeta KCCG i broju kandidata za ovu metodu, očekujem da bi Centar za kardiohirurgiju za godinu mogao da počne sve samostalno da radi“, kazao je Salvador.

Kako se navodi, ljekari su pojasnili da mini invazivna kardiohirurgija za pacijente znači manju fizičku traumu kao i brži psihološki oporavak nakon operacija.

Direktor Centra za kardiohirurgiju KCCG, Srđan Pavićević, naveo je da prve operacije rade ljekari iz Italije a da će se naredne raditi zajednički da bi, poslije izvedenih oko stotinu operacija, timovi crnogorskih ljekara mogli da počnu da ih izvode rutinski i samostalno.

“Insistirao sam i ostajem pri tome da ova škola mora biti impostirana tako da svi budu sa njom familijarni. Sve moje kolege, kardiohiruzi, kardioanesteziolozi i kardiolozi moraju da usvoje ovu proceduru kao bazični hirurški i medicinski koncept”, naveo je Pavićević.

On je istakao da nijesu svi kardiohirurški pacijenti kandidati za primjenu mini invazivne video asistirane hirurgije, jer su indikacije specifične i uske.

Pavićević je dodao da će odluku o tome da li će se raditi standardna kardiohirurška procedura ili mini invazivna video asistirana hirurgija donositi hirurg.

Bonus video: