Ko brine o firmi, a ko čuva privilegije

Pojedini zaposleni Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore tvrde da direktor tog preduzeća ne ispunjava uslove da bude na funkciji i da nanosi štetu firmi. Bulatović odgovara da je cilj tih napada zataškavanje i prikrivanje mnogih nelegalnih radnji - finansijskih i svih drugih u poslovanju tog preduzeća u posljednjih pet godina

25215 pregleda 4 komentar(a)
Detalj iz NP Skadarsko jezero, Foto: Shutterstock
Detalj iz NP Skadarsko jezero, Foto: Shutterstock

U Javnom preduzeću za nacionalne parkove Crne Gore (JP NPCG) pljušte međusobne optužbe - pojedini zaposleni tvrde da direktor tog preduzeća ne ispunjava uslove da bude na funkciji i da nanosi štetu firmi, a on odgovara da je cilj tih napada zataškavanje i prikrivanje mnogih nelegalnih radnji, kako finansijskih tako i svih drugih u poslovanju tog preduzeća u posljednjih pet godina.

Dugogodišnji zaposleni u JP NPCG, koji su zbog, kako tvrde, straha od odmazde insistirali na anonimnosti, optužili su izvršnog direktora tog državnog preduzeća Aleksandra Bulatovića za nezakonito zapošljavanje, trošenje novca i brojna nepočinstva.

Među dokumentacijom koju su dostavili “Vijestima” su i platne liste koje, kako tvrde, pokazuju da pojedinci uživaju privilegije kod izvršnog direktora, ali i zapisnik inspektora rada Predraga Neškovića - da Bulatović nije posjedovao potrebno radno iskustvo za imenovanje na tu funkciju.

Bulatović je, između ostalog, “Vijestima” odgovorio da su navodi zaposlenih, ali i inspektora Neškovića, neistiniti.

”Inspektor Nešković je imao na uvid svu potrebnu dokumentaciju iz koje je mogao da utvrdi podatke koji se tiču mog radnog iskustva. Takođe, inspektoru sam bio na raspolaganju za sva potrebna pojašnjenja koja nikada nije tražio, a nama nije poznato zbog kojih razloga ovaj inspektor iznosi dalje ove neistinite podatke. Inspektor Nešković nikada JP NPCG nije dostavio zapisnik, obavještenje ili zaključak svog inspekcijskog nadzora na izjašnjenje čime je počinio težu povredu profesionalne dužnosti zbog koje bi morao disciplinski da odgovara”, napisao je Bulatović.

Nešković je juče, SMS porukom, novinarki “Vijesti” odgovorio da je službeno van Crne Gore.

NEMA PLANOVA, NI ZAVRŠNOG RAČUNA

Zaposleni u JP NPCG optužili su Bulatovića da ne dostavlja informacije Odboru tog preduzeća, ali i da nije napravio finansijski plan za 2022. godinu, za šta je rok istekao posljednjeg dana prošle godine.

”Nemamo finansijski plan za 2022, a zakonski rok je 31. decembar 2021. godine, nemamo završni račun za 2021. godinu, a zakonski rok je bio 31. maj. Na sjednici Odbora održanoj 17. maja donijet je zaključak da im menadžment nije dostavio nikakve informacije koje su mu tražili - za navode o krivolovu tražene 30. marta, aneks Ugovora sa Solanom, podatke za transformaciju preduzeća. Nije dostavljena ni informacija u kojoj fazi je izrada završnog računa, s obzirom da su zakonski rokovi probijeni i nije mogao biti usvojen na sjednici 30. marta. Zadužen je menadžment da UO dostavi informaciju u vezi sa finansijskim planom za 2022. godinu”, piše u zaključku sjednice UO.

”Vijestima” su dostavili i zapisnik inspektora rada, u kojem navodi da Bulatović, “na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja”, ne može da obavlja poslove direktora JP NPCG.

”Pa samim tim i odluke koje je imenovani donosio i donosi, nemaju pravnu snagu”, piše u zapisniku inspektora rada.

Bulatović je “Vijestima” odgovorio da je JP NPCG od Uprave za inspekcijske poslove tražilo da im dostave obavještenje o inspekcijskom nadzoru, ali da ni nakon urgencije nijesu dobili odgovor od njih.

O tome je dostavio i dokaze.

”Zbog svega je podnijeta prijava Upravnoj inspekciji i očekujemo da dobijemo obavještenje o inspekcijskom nadzoru upravnog inspektora u odnosu na postupanje inspektora Neškovića, u kom će biti evidentirane sve nezakonitosti u njegovom postupanju kojima je uskratio JP NPCG učešća u postupku koji je on vodio, a iz kog proizilaze ove neistine po pitanju mojih kvalifikacija”, kazao je on.

OPŠTA HAJKA

Bulatović u odgovorima optužuje da se “ovih dana” pokrenula “opšta hajka i napadi” na funkciju koju obavlja i na njega:

”Od ljudi koji su duži niz godina bili na visokim pozicijama u JP NPCG. Pokušavajući na taj način diskreditovati moj rad, kako bi se prikrile i zataškale brojne nepravilnosti i štete prema JP NPCG, prije svega finansijske, koje su učinjene u prethodnom periodu u posljednjih pet godina. Novi menadžment poziva sve nadležne institucije i medije da transparentno i objektivno provjere kako poslovanje novog menadžmenta u ovom kratkom vremenskom periodu, tako i poslovanje ovog preduzeća u posljednjih pet godina. Mišljenja smo da to treba da bude i interes i prioritet, institucija, društva i medija i da zauzima medijski prostor, a ne ovi iskonstruisani i neistiniti navodi”, kazao je on.

Podsjetio je da su Osnovnom državnom tužilaštvu i Specijalnom državnom tužilaštvu podnijete krivične prijave za nepravilnosti i zloupotrebe položaja.

”Završni finansijski račun za prošlu godinu nije završen, što u mnogome govori kakve su nepravilnosti uočene. Prijavom su obuhvaćeni oni koji danas pokušavaju da diskredituju izvršnog direktora i da skrenu s teme kako ne bi bili procesuirani”.

On tvrdi i da je neistina da je od stupanja na fuknciju do danas zaposlio 56 osoba:

”Zaposleno je 16 službenika, na radnim mjestima na kojima je postojala stvarna potreba za angažovanjem izvršilaca radi adekvatne brige o zaštićenom području.”

Bonus video: