Puna podrška u reformi javne uprave i razvoju digitalne uprave

Ministar Dukaj upoznao je predstavnike Svjetske banke o strateškim prioritetima i dinamici rada Ministarstva javne uprave i istakao važnost saradnje Crne Gore sa SB, posebno njene podrške u procesu reforme javne uprave i digitalizacije

873 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: MJU
Sa sastanka, Foto: MJU

Svjetska banka pružiće punu podršku u reformi javne uprave i razvoju digitalne uprave u Crnoj Gori, kazao je šef Kancelarije Svjetske banke za Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu Kristofer Šeldon.

Ministar javne uprave Maraš Dukaj danas se, sa saradnicima, sastao sa delegacijom Svjetske banke, koju je predvodio Šeldon.

Dukaj je upoznao predstavnike Svjetske banke o strateškim prioritetima i dinamici rada Ministarstva javne uprave i istakao važnost saradnje Crne Gore sa Svjetskom bankom, posebno njene podrške u procesu reforme javne uprave i digitalizacije, saopšteno je iz tog resora.

„Ministarstvo javne uprave je sistem koji pod svojim okriljem ima državnu upravu, lokalne samouprave i organe uprave i opšti cilj nam je uspostavljanje efikasne javne uprave i poboljšanje kvaliteta javnih usluga, unaprijeđenje javne uprave, modernizacija i inovacije u javnom sektoru, izgradnja administrativnih kapaciteta“, rekao je Dukaj.

Ministar se osvrnuo na Strategiju reforme javne uprave 2022-2026 i unaprjeđenje elektronskih servisa za građane i privredu, digitalne transformacije, kao i na dosadašnje rezultate, i istakao je kao veoma bitnu pomoć i podršku Svjetske banke.

Predstavnici Svjetske banke konstatovali su, kako je saopšteno, da je došlo do vidljivih pomaka i iskazali su spremnost, prepoznajući činjenicu da Crna Gora ima snažan razvojni potencijal, da kroz jasno koncipiran plan razvojnih komponenti, pruže podršku u procesu reforme javne uprave, naročito u onom dijelu koji je prepoznat kao prioritetan.

„Jedan od fokusa Svjetske banke u narednom periodu će biti na reformi javne uprave i razvoju digitalne uprave i puna podrška kroz ekspertsku pomoć", kazao je Šeldon.

On je istakao da je Svjetska banka posvećena nastavku saradnje sa Crnom Gorom, te da će buduća podrška biti definisana kroz novi Strateški okvir partnerstva Svjetske banke sa Crnom Gorom za naredni petogodišnji period, koji je u pripremi.

Sastanak je bio prilika da se definišu oblasti saradnje, kao i da se odrede prioritetne aktivnosti za period koji slijedi i izradi funkcionalna analiza eDMS-a i WBIF aplikacija za projekat izrade državnog data centra, zaključuju iz ministarstva.

Bonus video: