Vojinović: SAD pouzdan partner u strateškim ciljevima, veliki doprinos pružaju obrazovnom sistemu

Ministar prosvjete je kazao da su trenutno najveći izazovi sa kojima se crnogorski obrazovni sistem suočava infrastrukturne prirode, naročito na nivou predškolskog i osnovnog obrazovanja, te naglasio neizmjeran značaj podrške SAD-a na ovom polju

5170 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Ministarstvo prosvjete
Foto: Ministarstvo prosvjete

Sjedinjene Američke Države su pouzdan partner Crnoj Gori u svim strateškim ciljevima i aktivnostima koje vode društvenom prosperitetu, posebno imajući u vidu velika ulaganja i doprinos koji SAD pružaju našem obrazovnom sistemu.

To je saopštio ministar prosvjete Miomir Vojinović koji se juče sastao sa ambasadorkom SAD-a u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke koja je istakla važnost saradnje dvije države u oblasti obrazovanja.

Rajnke je kazala da su SAD u proteklih nekoliko godina izdvojile 13 miliona dolara kroz program humanitarne pomoći Komande američke vojske u Evropi za 50 projekata usmjerenih na unaprjeđenje obrazovnih i zdravstvenih institucija u Crnoj Gori.

Iz Ministarstva je saopšteno da su se sagovornici saglasili da je potrebno usaglasiti interese i prioritete rada Ministarstva prosvjete i Ambasade SAD, kako bi se ovaj vid saradnje unaprijedio i intenzivirao.

Vojinović je kazao da su trenutno najveći izazovi sa kojima se crnogorski obrazovni sistem suočava infrastrukturne prirode, naročito na nivou predškolskog i osnovnog obrazovanja, te naglasio neizmjeran značaj podrške SAD-a na ovom polju.

"Ovi problemi su naročito izraženi na sjeveru Crne Gore, i posebno mi je drago što su Sjedinjene Američke Države identifikovale potrebu obrazovnih institucija u ovom dijelu zemlje i humanitarnu pomoć usmjerile na izgradnju novih i rekonstrukciju starih školskih objekata", kazao je on i poručio da će Ministarstvo imenovati kontakt osobu za buduće projekte, kako bi se ostvarila što produktivnija saradnja sa Ambasadom SAD.

Vojinović je posebno izrazio zahvalnost na programima SAD-a koji promovišu građansko obrazovanje, liderstvo, preduzentništvo, programe razmjene i učenja engleskog jezika, navodeći da su pomenuta znanja i vještine našim učenicima prijeko potrebni, te da mogu doprinijeti značajnom progresu crnogorskog društva.

Sastanku su prisustvovali i saradnici Rajzing Rajnke, šefica Odjeljenja za medije, kulturu i obrazovanje Nikol Galagar i kapetan frigate i atašea za odbranu Metju Ham.

Bonus video: