Bečić: Prava djeteta se moraju poštovati

Lider Demokrata kazao je kako se nada da će svi društveni činioci učiniti sve da djeca u Crnoj Gori imaju bezbrižno djetinjstvo

2588 pregleda 2 komentar(a)
Bečić, Foto: Luka Zeković
Bečić, Foto: Luka Zeković

Jedan od postulata svake države koja teži vladavini prava i poziciji koja bi je uopšte mogla svrstati u demokratske je da se prava djeteta moraju poštovati, kazao je predsjednik Demokrata Aleksa Bečić.

On je uputio čestitku djeci i roditeljima u Crnoj Gori povodom 1. juna - Međunarodnog dana djece i roditelja, kazavši da je puno ostvarivanje njihovih prava samo pretpostavka za poboljšanje uslova života porodica u "ovim izazovnim vremenima za ukupan socio-ekonomski položaj u društvu".

"Koristim priliku da i na ovom mjestu istaknem svoj ponos i zadovoljstvo što sam u nepunih godinu dana uspio da ispunim jedno od prvih obećanja koja sam dao sa mjesta predsjednika Skupštine Crne Gore – vraćanje dječijeg dodatka – najprije za predškolce, a onda i za svu djecu do navršene 18. godine. Nisam od onih koji to smatraju epohalnim ili presudnim instrumentom u borbi protiv dječijeg siromaštva i nemaštine u kojoj se nalazi veliki broj naših sugrađana i njihovih porodica, ali je svakako značajan iskorak ka socio-ekonomskom ambijentu za koji bismo mogli da kažemo da, ipak, predstavlja početak sprovođenja u djelo one ustavne proklamacije o Crnoj Gori kao državi socijalne pravde." "Danas je i prilika da još jednom iskažem ogromnu zahvalnost predstavništvu UNICEF-a u Crnoj Gori i njegovom šefu, gospodinu Santanderu, na realizaciji značajnih projekata u vrijeme dok sam bio na čelu najvišeg zakonodavnog i predstavničkog doma u Crnoj Gori – saradnja koja će se, uvjeren sam, nastaviti na zadovoljstvo svih učesnika. Prava djeteta se moraju poštovati – to je jedan od postulata svake države koja teži vladavini prava i poziciji koja bi je uopšte mogla svrstati u demokratske", naveo je Bečić u čestitki.

Kazao je kako se nada da će svi društveni činioci učiniti sve da djeca u Crnoj Gori imaju bezbrižno djetinjstvo.

"Na današnji dan ne smijemo zaboraviti brojne nedaće i izazove sa kojima se suočavaju i naši sugrađani koji se odluče na, istovremeno, lijep i uvijek hrabar korak da postanu roditelji, te autoritetom i pravilnim strateškim promišljanjem i dosljednom implementacijom raznih akcionih planova i agendi pomoći našim sugrađanima da što lakše i brže prevaziđu te izazove, ne samo na planu borbe protiv siromaštva, već u svakom smislu." "Stoga, u uvjerenju da će svi društveni činioci, a naročito oni na mjestima odlučivanja koji nerijetko ostanu samo na obećanjima, učiniti sve da naši mališani imaju bezbrižno djetinjstvo, a da roditelji, kojih će, nadam se, biti što više, imaju mogućnost da sebi i djeci obezbijede što ljepši i lakši život, još jednom, u ime Demokrata svima njima čestitam 1. jun, Međunarodni dan djece i roditelja", zaključio je Bečić.

Bonus video: