Milionska imovina pripada Opštini?

Apelacioni sud prihvatio žalbu Opštine Budva i ukinuo rješenje Privrednog suda koji je osporio pravo lokalnoj upravi da kao umješač bude u postupku na strani budvanske “Građanske akcije”

17982 pregleda 5 komentar(a)
Pogled na Budvu (ilustracija), Foto: Shutterstock
Pogled na Budvu (ilustracija), Foto: Shutterstock

Apelacioni sud prihvatio je žalbu Opštine Budva i ukinuo rješenje Privrednog suda koji je osporio pravo lokalnoj upravi da kao umješač bude u postupku na strani budvanskog Nevladinog udruženje “Građanska akcija”, koje je podnijelo tužbu za utvrđivanje ništavnosti Sporazuma o prenosu akcija sa HTP “Budvanske rivijere” na Vladu od 15. maja 1997. godine, čime je metropoli turizma nepravedno oduzeta imovina vrijedna stotinu miliona eura.

To piše u odluci Apelacionog suda u koju su “Vijesti” imale uvid.

Apelacioni sud vratio je Privrednom sudu na ponovno odlučivanje, uz sugestiju da u ponovnom postupku otkloni sve nedostatke.

Sekretarijat za zaštitu imovine žalio se na odluku Privrednog suda, koji je odbio da Opština bude u postupku, odnosno prihvatajući stavove države Crne Gore i Hotelske grupe Budvanska rivijera koje su se protivile da loklana uprava bude dio spora.

Opština se protivila jer joj nije bilo omogućeno da se upozna sa predmetom sudskog postupka.

”Za sada se ne može prihvatiti zaključak Privrednog suda da nisu ispunjeni uslovi da se Opštini Budva dozvoli miješanje na strani tužioca Nevladinog udruženje Građanska akcija”, piše u rješenju Apelacionog suda.

”Građanska akcija” podnijela je tužbu Privrednom sudu za utvrđivanje ništavnosti Sporazuma o prenosu akcija sa HTP “Budvanske rivijere” na Vladu od 15. maja 1997. godine, čime je lokalnoj upravi nepravedno oduzeta imovina vrijedna stotinu miliona eura.

Predsjednik te nevladine organizacije Božidar Vujičić podnio je tužbu, osporavajući sporazum, jer je, kako je navedeno, zaključen suprotno članu 2 stav 1 tačka 20 Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi.

”S obzirom da je državnu imovinu, u iznosu od oko 160 miliona njemačkih maraka, u Budvansku rivijeru uložila Opština Budva, odnosno građani opštine Budva, plaćanjem u budžet opštine poreza, doprinosa, taksi, naknada, ustupanjem opštinske zemlje, sredstava od samodoprinosa i dr., akcije koje su predstavljale državni kapital u Budvanskoj rivijeri morale su biti prenijete na Opštinu Budva ne na Vladu Crne Gore, jer Vlada nije ulagala državnu imovinu kojom Vlada raspolaže, u Budvansku rivijeru”, naveo je u tužbi Vujičić.

Sekretarijat za zaštitu imovine je prihvatio da bude umješač na strani tužioc, te zatražila od Privrednog suda spise predmeta, jer, kako je navedeno, nakon uvida će se odlučiti na koji način će nastaviti sudski process.

Privredni sud je nakon što je uzeo izjašnjenja svih strana, donio odluku da ne odobri Opštini da bude dio postupka. “Vijestima” je rečeno u opštinskom Sekretarijatu za zaštitu imovine da će nakon uvida u dokumenta, odlučiti da li će biti umješač u postupku, ili će sami podnijeti tužbu i pokrenuti poseban postupak.

A Vujičić je ranije Vijestima predočio svoju tužbu u kojoj je naveo da je u razvoj tadašnje HTP “Budvanske rivijere”, na osnovu odluka SO Budva, Opština Budva uložila državni kapital, zemljište, komunalije, takse, sredstva od samodoprinosa i dr. u iznosu oko 100 miliona eura, što je definisano i ugovorom potpisanim od strane tadašnjeg direktora Budvanske rivijere i predsjednika Opštine Budva, kao i zapisnikom Narodne banke Jugoslavije.

Na osnovu tada važećeg Zakona o lokalnoj samoupravi, kako je pojasnio, lokalna samouprava je imala pravo da raspolaže, koristi i vrši svojinska ovlašćenja nad dobrima u opštoj upotrebi i prirodnim bogatstvima na svom području.

”Sporazumom o prenosu akcija HTP Budvanske rivijere na Vladu Crne Gore, akcije koje su predstavljale državni kapital koji je u preduzeće uložila Opština Budva, prenesene su suprotno zakonu na Vladu Crne Gore”, rekao je Vujičić.

Kazao je da su iz budžeta Opštine Budva, na osnovu skupštinskih odluka, uplaćivana novčana sredstva, ustupano građevinsko zemljište, državna imovina u HTP Budvansku rivijeru, da bi Sporazumom o prenosu akcija, ta ista imovina, kojom pravo raspolaganja i korišćenja ima Opština Budva, bila prenijeta na Vladu Crne Gore.

”Vlada je najveći broj hotela rasprodala, novi vlasnici su nerijetko ogradili hotele i javne staze uknjižili kao interne staze tako da su građani Budve izdvajali poreze, takse i dr. u budžet Opštine da bi na kraju postupkom Vlade Crne Gore izgubili javne puteve. Poništenjem sporazuma o prenosu akcija i prenosom akcija Budvanske rivijere sa Vlade na Opštinu Budva, Opština lagano izmirila sve obaveze prema Vladi Crne Gore i ostalo bi joj još dovoljno akcija za unapređenje i organizovanje uslova života lokalnom stanovništvu i turistima”, zaključio je Vujičić.

“Rivijeri” preostalo pet hotela

Hotelskoj grupi “Budvanska rivijera” preostalo je pet hotela - “Palas” u Petrovcu (četiri zvjezdice i 171 smještajna jedinica), Turističko naselje “Slovenska plaža” u Budvi (tri plus i četiri zvjezdice sa 1.016 smještajnih jedinica), hotel “Aleksandar” u Budvi (četiri zvjezdice, 187 smještajnih jedinica), hotel “Castellastva” Petrovac (četiri zvjezdice, 185 smještajnih jedinica) i hotel “Mogren” u Budvi (tri plus zvjezdice, 49 smještajnih jedinica).

Iz Kompanije je prije dvije godine izuzet grad-hotel “Sveti Stefan”, koji je povjeren na upravljanje drugoj vladinoj firmi “Sveti Stefan hoteli” AD.

Bonus video: