Miljanić-Gašparikova: Sistemska borba protiv korupcije će vratiti povjerenje građana u institucije

Predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori je istakla da je fokus podrške UNDP-a na prevenciji korupcije i jačanju institucija, odnosno na jačanju integriteta, transparentnosti i odgovornosti u javnom sektoru.

2201 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Vlada Crne Gore
Foto: Vlada Crne Gore

Na sastanku ministra bez portfelja Zorana Miljanića sa stalnom predstavnicom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, Danielom Gašparikovom naglašen je značaj donošenja Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije.

"Nedavna hapšenja nosioca značajnih pravosudnih funkcija svakako jesu važna, ali nisu dovoljna da se stane na put korupciji, koja je u Crnoj Gori endemska pojava", poručio je Miljanić.

Gašparikova je ocijenila da je u ovom procesu veoma važno obezbijediti nepristrasno suđenje.

"Na ovaj način i uz nužne reforme i efikasnu implementaciju postojećeg zakonodavstva,se jača se povjerenje građana i građanki u institucije", rekla je ona.

Ona je istakla da je fokus podrške UNDP-a je na prevenciji korupcije i jačanju institucija, odnosno na jačanju integriteta, transparentnosti i odgovornosti u javnom sektoru.

Podsjetila da je kao rezultat intenzivne saradnje sa Agencijom za sprječavanje korupcije i menadžerima integriteta sprovedena procjena primjene antikorupcijskih mjera u sektoru državne uprave i u sektoru socijalne i dječje zaštite.

Tokom procjene se mjerilo da li 63 organa vlasti sprovode antikorupcijske mjere koje proizilaze iz zakonskih obaveza, sa fokusom na Zakon o sprječavanju korupcije, Zakon o upravljanju i unutrašnjim kontrolama kao i Zakon o slobodnom pristupu informacijama.

"Procjena je pokazala da indeks antikorupcijskih mjera u sistemu državne uprave iznosi 45 odsto, a u sistemu socijalne i dječje zaštite 41 odsto, što ukazuje da ima prostor za unapređenje u oba sistema u planiranju i primjeni antikorupcijskih mjera. Gašparova je najavila podršku UNDP-a u izradi Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije", navodi se u saopštenju Kabineta ministra.

Bonus video: