Počeli pripremni radovi na tvrđavi Mamula: Sačekali kraj ljeta da ne bi smetali turistima

“Radovi podrazumijevaju i uklanjanje segmenata objekta koji nemaju istorijsku vrijednost”
55 pregleda 0 komentar(a)
Mamula, Foto: Slavica Kosić
Mamula, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 13.10.2017. 16:49h

Počelo je čišćenje i priprema terena za rekonstrukciju i adaptaciju utvrđenja Mamula na ostrvu Lastavica kod Herceg Novog.

Iz komapnije “OHM Mamula Montenegro” navode da je Vlada u julu dala saglasnost za izvođenje pripremnih radova, ali da nijesu željeli da ih počinju tokom ljeta “da ne bismo ometali pristup turistima i posjetiocima”.

“Uoči i tokom sezone, očistili smo kompletnu lokaciju i postavili info-table radi bezbjednijeg boravka posjetilaca. Tokom jula su počele aktivnosti na izradi konzervatorsko-restauratorskog projekta, identifikovano je preko pet kubnih metara kamena i ostalog devastiranog materijala sa prvobitnog autrougarskog utvrđenja. Posebna pažnja je posvećena kamenom materijalu koji je pripadao djelovima tvrđave koji su u prošlosti razgrađeni i porušeni i koji će restauratorskim radovima biti vraćeni na svoje prvobitno mjesto“, saopštila je savjetnica za odnose s javnošću Dragana Bećirović.

Navodi da pripremni radovi obuhvataju ograđivanje lokacije, pozicioniranje privremenih objekata u funkciji rekonstrukcije objekta, dopremu materijala i opreme, trasiranje privremenih saobraćajnica, montažu sanitarnih objekata i čišćenje od korova i biljaka koje “ugrožavaju stabilnost postojeće konstrukcije”.

“Radovi podrazumijevaju i uklanjanje naknadno sagrađenih segmenata objekta koji nemaju istorijsku vrijednost...”.

Planom restauracije i konzervacijom predviđena je gradnja hotela&spa visoke klase, sa 30 soba, memorijalnog muzeja, četiri ugostiteljska objekta, prodavnica, bazena, kluba za vodene sportove na nemotorni pogon. Projekat je, kako je ranije saopšteno, vrijedan 15 miliona eura.

Švajcarski Orascom koji u Tivtu razvija projekat Luštica Bay, vrijedan 1,1 milijardu eura, sklopio je ugovor o zakupu ostrva Lastavica na 49 godina.

Bonus video: