Mladi odlaze zbog društvene situacije

Istraživanje OSCI pokazalo da je dvije trećine ispitanika razmišljalo o povratku u Crnu Goru

2767 pregleda 5 komentar(a)
Razmišljaju o povratku u Crnu Goru (ilustracija), Foto: Shutterstock
Razmišljaju o povratku u Crnu Goru (ilustracija), Foto: Shutterstock

Mladi koji su se odselili u region, Evropu ili ostatak svijeta, nisu ni približno nezadovoljni ekonomskim, koliko društvenim i političkim zbivanjima u zemlji.

To je pokazalo Istraživanje o mladim ljudima koji su napustili Crnu Goru, koje je sprovela Organizacija crnogorskih studenata u inostranstvu (OCSI), a u kojem je učestvovalo 132 visokoškolaca uzrasta od 24 do 40 godina.

Iz OSCI su kazali da 19 odsto ispitanika živi na Zapadnom Balkanu, a 81 odsto u ostatku svijeta. Dvije trećine ispitanika izjavilo je da je razmišljalo o povratku u Crnu Goru, a čak 86 odsto o doprinosu državi iz inostranstva.

Društveno-politička situacija u Crnoj Gori navodi se kao najčešći razlog emigracije, zbog problema u oblastima javne uprave, vladavine prava, zdravstvenom i obrazovnom sistemu, na drugom mjestu je pristup tržištu rada, a tek na trećem nizak životni standard i primanja...

”Učesnici i učesnice istraživanja su, bilo da su se odselili u region, Evropu ili ostatak svijeta, kojom god profesijom se bavili, podijelili uglavnom slične razloge zbog kojih su otišli. Iznenađujuće je, ali u skladu s postojećim kvalitativnim istraživanjima o odlivu mozgova iz zemalja regiona Jugoistočne Evrope, da ispitanici/ispitanice nijesu ni približno nezadovoljni ekonomskim, koliko društvenim i političkim stanjem u zemlji”, naveli su iz OSCI.

Kazali su da posebno ohrabruje to što, uprkos činjenici da mnogi od njih ne žele da se vrate u Crnu Goru, istovremeno osjećaju potrebu da na neki način doprinesu rastu i razvoju svoje zemlje.

Cilj istraživanja je bio da se identifikuju razlozi odlaska mladih i prepoznaju obrasci ponašanja, te da se otvori prostor za dijalog, kako bi se nadležnim institucijama uputio predlog sa konkretnim aktivnostima.

Bonus video: