Niču stubovi nove žičare na Bjelasici

Predviđena je žičara kapaciteta 1.600 skijaša na sat i izgradnja sistema za osnježavanja staza i akumulacionog jezera. Za izvođača radova prošle godine izabran je Konzorcijum “Eminent-Dopellmayr”
368 pregleda 2 komentar(a)
Ski centar Kolašin, Foto: Facebook.com
Ski centar Kolašin, Foto: Facebook.com
Ažurirano: 13.10.2017. 16:40h

Radovi na Ski-centaru Kolašin 1600 odvijaju se predviđenom dinamikom, a tokom sljedeće godine predviđen je završetak izgradnje žičare i staza.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, počelo je postavljanje stubova buduće žičare koja će ići do 2070 metara nadmorske visine.

Iz Direkcije za javne radove (DJR) odgovorili su da je ove i sljedeće godine predviđeno izvođenje radova na rekonstrukciji i izgradnji sekundarnih elektrenergetskih, telekomunikacionih i hidrotehničkih infrastruktura, vodozahvata, pristupnih puteva i saobraćajnica, parkinga, baznih stanica i pratećih objekata... Navode da bi trebalo da se nabavi i oprema i mehanizacija neophodna za stavljanje u funkciju ski-centra.

“Tokom ove i sljedeće godine planiran je završetak izgradnje puta Ski-rizort 1450 - Ski-rizort 1600 sa parkingom za dnevne skijaše, završetak izgradnje bazne stanice, završetak izgradnje žičare sa 4 kilometra staza, završetak radova na vodosnabdijevanju bazne stanice, kao i nabavka neophodne mehanizacije i opreme”.

Navode da su u toku pripremni radovi i revizija glavnog projekta za žičaru šestosjed. Predviđena je žičara kapaciteta 1.600 skijaša na sat i izgradnja sistema za osnježavanja staza i akumulacionog jezera. Za izvođača radova prošle godine izabran je Konzorcijum “Eminent-Dopellmayr”. Iz DRJ navode da bi rekonstrukcija puta od Ski-centra Kolašin 1450 do Ski-centra Kolašin 1600 trebalo da bude završena do februara 2018.

“Izabran je izvođač radova za izgradnju parkinga za dnevne skijaše. U toku su aktivnosti na uvođenju izvođača u posao. Planirani rok završetka tokom naredne godine. U toku je priprema tendera za nabavku mehanizacije”.

To je rok i za završetak vodosnabdijevanja. Tokom prošle godine, završena je izrada glavnog projekta i izabran izvođač radova. Čeka se, kažu u DRJ, pribavljanje građevinske dozvole. Procijenjena ukupna vrijednost izgradnje Ski-centra iznosi 22 miliona eura i trebalo bi da bude završen do 2020.

Bonus video: