Kolašin: Za sječu bi neko trebalo da se pita

Postoji pravna praznina - niko nije nadležan za stabla na privatnoj zemlji, upozoravaju iz NVO
94 pregleda 2 komentar(a)
kOLAŠIN, Foto: Dragana Šćepanović
kOLAŠIN, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 13.10.2017. 16:23h

Za sječu stabala u urbanom dijelu Kolašina, na parcelama u privatnom vlasništvu, ne bi trebalo da bude nadležna samo Uprave za šume, a odluke o sječi trebalo bi donositi s mnogo više pažnje.

To su saopštili iz NVO “Natura”, komentarišući prekjučerašnju sječu nekoliko jela ispred stambene zgrade u najužem dijelu grada.

Podsjećaju kako je opštinska komisija nadležna samo za javne površine.

“Tu postoji pravna praznina, jer na gradskom građevinskom zemljištu koje je u privatnom vlasništvu pretpostavlja se da niko nije nadležan. Treba odrediti neku nadležnost, jer se radi o gradskoj površini, pa se mora voditi računa o sječi stabala. Takođe, trebalo bi i voditi računa da se stablima koja rastu u gusto naseljenom prostoru ne dozvli previsok rast”, saopštio je direktor Mikan Medenica.

On kaže da će pokušati da riješe problem “pravnog vakuuma”, te da se posluže praksom iz drugih gradova, kako bi se preciznije definisalo ko treba da donosi odluke o sječi stabala.

“Pokrenućemo priču o zelenilu koje se nalazi u gradskom dijelu na privatnom vlasništvu. Neko se mora oglasiti nadležnim. Odluku o tome koje je stablo opasnost, a koje ne, treba da donosi tim ljudi, različitih struka. Ne smijemo više dozvoliti slične situacije, jer se može desiti da bude posječeno i neko izuzetno vrijedno stablo”.

Bonus video: