Reforma javne uprave jedan od preduslova pristupanja EU

Miler je naveo da je EU spremna za saradnju u dostizanju postavljenih ciljeva i rekao da očekuje da će Crna Gora nastaviti da uspješno ispunjava zadatke u cilju daljeg progresa na planu reforme javne uprave i digitalizacije javne uprave

3341 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Gov.me/Saša Matić
Sa sastanka, Foto: Gov.me/Saša Matić

Reforma javne uprave, zajedno sa vladavinom prava, predstavlja jedan od preduslova pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji (EU), poručio je šef Jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom Direktoratu Evropske Komisije za susjedstvo i politiku proširenja Majkl Miler.

Kako je saopšteno iz Ministarstva javne uprave (MJU), resorni ministar Marash Dukaj razgovarao je danas sa Milerom i ambasadorkom EU Oanom Kristinom Popom.

Miler je naveo da je EU spremna za saradnju u dostizanju postavljenih ciljeva i rekao da očekuje da će Crna Gora nastaviti da uspješno ispunjava zadatke u cilju daljeg progresa na planu reforme javne uprave i digitalizacije javne uprave.

“Reforma javne uprave zajedno sa vladavinom prava i ekonomskim upravljanjem predstavlja jedan od preduslova pristupanja Crne Gore EU”, kazao je Miler.

On je, kako se dodaje, pozdravio usaglašenost Crne Gore sa stavovima i sankcijama u okviru Zajedničke vanjske i bezbjednosne politike EU.

“Ostajemo ključni sagovornik i saveznik Vlade Crne Gore kada je riječ o pristupanju EU“, kazao je Miler.

Dukaj je, kako se navodi, zahvalio na podršci u ostvarivanju ključnih rezultata u oblasti reforme javne uprave i upoznao sagovornike sa prioritetima u radu resora i vizijama daljeg unapređenja javne uprave.

MJU je, kako je rekao Dukaj, sistem koji pod svojim okriljem ima državnu upravu, lokalne samouprave i organe uprave i opšti cilj Ministarstva je uspostavljanje efikasne javne uprave i poboljšanje kvaliteta javnih usluga.

Prema njegovim riječima, cilj MJU je i unapređenje javne uprave, modernizacije u javnom sektoru, izgradnja administrativnih kapaciteta, kako na lokalnom, tako i na državnom nivou.

„Reforma javne uprave je jedan od prioriteta procesa evropskih integracija, ali istovremeno je i velika posvećenost usmjerena prema našim građanima”, kazao je on.

Dukaj je poručio da će intenzivno raditi na implementaciji aktivnosti i realizaciji definisanim Strategijom reforme javne uprave 2022-2026. kao i na unapređenju zakonskih rješenje Zakona o slobodnom pristupu informacijam, o elektronskom dokumentu i inspekcijskom nadzoru, koja su povučena iz skupštinske procedure.

“Takođe, u narednom periodu biće predložen Zakon o Vladi usklađen sa najboljim praksama dobrog upravljanja i osnov svakoj budućoj izvršnoj vlasti da, u skladu sa najboljim praksama i principima dobrog upravljanja obavlja svoju funkciju”, dodao je on.

Ministarstvo je, kako je kazao Dukaj, već preduzelo određene korake.

“I uvjereni smo da ćemo u narednom periodu u inkluzivnom procesu sa svim zainteresovanim stranama i nastojanjem da novoizabrana Vlada bude prvi predlagač sistemskih zakonskih rješenja“, kazao je Dukaj.

Iz MJU su rekli da su sagovornici iskazali otvorenost za još intenzivniju saradnju na temelju buduće podrške i saradnje.

Bonus video: