Milioni isparili zbog zabrane gradnje

Moratorijum na izdavanje građevinskih dozvola u elitnom dijelu Budve ispraznio opštinsku kasu

13929 pregleda 9 komentar(a)
Budva (ilustracija), Foto: Vuk Lajović
Budva (ilustracija), Foto: Vuk Lajović

To što je odlukom Vlade stavljen moratorijum na izdavanje građevinskih dozvola za elitni dio Budve, pojas uz more od “Avale do Zavale”, kao i za Bečiće, praktično je zavrnuo milionsku slavinu koja je punila opštinsku kasu.

Dok je prošle godine u ovo vrijeme opštinska Služba za naplatu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta uspjela da premaši budžetom zacrtani iznos od naplate komunalija i inkasirala više od pet i po miliona eura, sada je naplata više nego skromna - na račun najbogatije opštine u Crnoj Gori “leglo” je svega oko 700 hiljada eura, što je nekih 15 odsto od iznosa koji je planiran ovogodišnjim budžetom.

Uz naglasak da je budžetom ove godine predviđeno da se od naplate komunalija inkasira 5,8 miliona eura, načelnik Službe za naplatu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta Ninoslav Kaluđerović, kazao je “Vijestima” da su uspjeli do sada da naplate svega 700 hiljada eura.

Kao razlog tome Kaluđerović navodi to što su van snage stavljena dva ključna planska dokumenta - Detaljni urbanistički plan (DUP) “Budva centar” i DUP “Bečići” koji pokrivaju područja najatraktivnija za gradnju i ujedno su najinteresantniji investitorima.

”Za razliku od prethodnih, ove godine, s obzirom da su stavljena van snage dva planska dokumenta, naplata naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta ne ide dinamikom kao prethodnih godina. Upravo na bazi rezultata Službe za naplatu naknade, ranijih godina su rađeni rebalansi budžeta, jer smo uspijevali da premašimo uvijek zacrtani iznos. Ove godine smo ukupno naplatili 700 hiljada eura, a budžetom je plan 5,8 miliona eura. Od pravnih lica je naplaćeno 350 hiljada, koliko i od fizičkih lica. U saradnji sa Sekretarijatom za investicije, s kojima smo u dnevnoj komunikaciji, nema mnogo zainteresovanih investitora koji hoće da zaključe ugovore, jer područja na kojima su planska dokumenta na snazi nijesu atraktivna za gradnju. Ono na čemu ćemo u narednom periodu dati fokus je naplata potraživanja iz prethodnih godina, tako da ćemo pokušati, do kraja godine, ostvariti budžetom planirani iznos”, istakao je Kaluđerović.

Podsjetio je da su prethodne četiri godine naplaćivali više od deset miliona eura na ime komunalija i da je rebalans budžeta uvijek bio pozitivan.

Prošle godine u ovo vrijeme opštinska služba je naplatila 5,5 miliona eura od kojih je, na području koji zahvata Detaljni urbanistički plan “Bečići”, naplaćeno čak dva i po miliona eura, a na području DUP “ Budva centar” dva miliona eura.

Vlada Zdravka Krivokapića prošle godine je stavila van snage dva kontroverzna planska dokumenta “Budva centar” i “Bečići” do izrade Prostorno-urbanističkog plana Budve.

Inače, oba planska dokumenta, koja su dovela do betonazacije Budve i Bečića pretvarjući ih u naselja sa kulama i soliterima, potpisuje profesor Miodrag Ralević, koga je angažovala ranija opštinska vlast predvođena DPS-om, čiji su gradonačelnici završili u zatvoru, priznajući da su pokrali gradsku kasu.

Ipak, Vlada je trebalo do juna ove godine, jer je odlukom o izradi PUP-a ostavljen rok od 12 mjeseci, da završi ovaj planski dokument, i time ukine moratorijume.

Međutim, od PUP-a, za sada, nema ništa. Prostorni plan, kako je to nedavno objavio Monitor, nije urađen ni do nivoa nacrta spremnog za reviziju nadležnih službi u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

”Na predlog tadašnjeg ministra Ratka Mitrovića za rukovodioca izrade PUP-a Budve određena je Marija Nikolić, prostorni planer iz Nikšića. Istom odlukom Vlada je za rukovodioca i stručni tim utvrdila naknadu u iznosu od 150.000 eura. Rad na izradi plana počeo je u septembru prošle godine nakon potpisivanja ugovora između Vlade i izabranog obrađivača. Osam mjeseci kasnije nema nikakvih prezentacija učinjenog niti naznaka roka do kojeg bi se PUP Opštine Budva mogao pojaviti na javni uvid pred građane. Izgleda da nije pogodan politički trenutak za tako nešto, jer uslove izrade prati potpuna neizvjesnost, od toga šta koja politička struja želi da postigne tako značajnim planskim dokumentom do haosa u sistemu planiranja u državi u kojoj se trenutno rade dva ključna planska dokumenta, Prostorni plan Crne Gore i Plan generalne regulacije (PGR)”, objavio je Monitor.

Bonus video: