Institut za ljekove i medicinska sredstva potpisao sporazum o saradnji sa Centrom za ekotoksikološka ispitivanja

"Zajedničkom saradnjom i razmjenom iskustava ćemo dalje unaprijediti rad naših institucija, kao i pojačati vidljivost na regionalnom i međunarodnom planu", kazao je Direktor CETI Vidoje Petričić

3466 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Institut za ljekove
Foto: Institut za ljekove

Institut za ljekove i medicinska sredstva (CInMED) potpisao je sporazum o saradnji sa Centrom za ekotoksikološka ispitivanja (CETI), saopšteno je iz tog Instituta.

To je urađeno, kako su navelu, u cilju uspostavljanja institucionalnog okvira za jačanje međusobne saradnje i dijaloga.

"Prepoznajući zajednički interes za intenzivnom saradnjom, kao i potrebu uspostavljanja kontinuiranog dijaloga, razmjene informacija, znanja i iskustava iz svojih nadležnosti, CETI i CInMED su se sporazumjeli da u narednom periodu zajednički djeluju i istupaju u projektima od značaja za svoje poslovanje", navodi se u saopštenju.

"Nadamo se i očekujemo da će u predstojećem periodu naše dvije institucije zajedničkim trudom, a kroz ujedinjene kapacitete, ostvariti uspješnu saradnju i u dijelu laboratorijskih ispitivanja i naučno-istraživačkih aktivnosti i projekata. Naime, Institut za ljekove i medicinska sredstva kontinuirano radi na usavršavanju i podizanju kvaliteta svojih usluga i kapaciteta na najviši nivo. Laboratorija CInMED raspolaže najsavremenijom, sofisticiranom i rijetko zastupljenom opremom za tehnike difrakcije i fluorescencije X zraka, koje pružaju velike mogućnosti za analize po prirodi vrlo različitih uzoraka (ljekovi, suplementi, kozmetika, hrana, biološki i uzorci životne sredine i dr.). CInMED koristi priliku da ovim putem izrazi zahvalnost Centru za ekotoksikološka ispitivanja na tome sto su prepoznali u nama dobrog partnera u svom budućem radu", istakla je direktorica CInMED Snežana Mugoša.

Direktor CETI Vidoje Petričić je naglasio da postoji značajan prostor da se kroz ovaj vid saradnje ojačaju prepoznati laboratorijski i kadrovski kapaciteti dvije institucije.

"Zajedničkom saradnjom i razmjenom iskustava ćemo dalje unaprijediti rad naših institucija, kao i pojačati vidljivost na regionalnom i međunarodnom planu", kazao je on.

Potpisnici sporazuma su izrazili uvjerenje da će formalizovanje saradnje i korišćenje utvrđenih mehanizama, naročito u oblasti laboratorijskih analiza, kao i zajedničko istupanje u naučnoj zajednici značajno doprinijeti afirmisanju obje institucije, te da će konkretni rezultati saradnje i zajedničkog rada ubrzo biti vidljivi u praksi.

Bonus video: