Šćekić-Fearne: Saradnja u oblasti zdravstva dragocjena za Crnu Goru i Maltu

Sagovornici su edukaciju i razmjenu kadra na svim nivoima prepoznali kao jednu od ključnih mogućnosti koje za rezultat mogu imati dobrobit i za Crnu Goru i za Maltu

2870 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Ministarstvo zdravlja
Foto: Ministarstvo zdravlja

Crna Gora i Malta dodatno će osnažiti svoje odnose u oblasti zdravstva, naročito kada je u pitanju jačanje kadrovskih kapaciteta i stručno osposobljavanje ljekara i srednjeg medicinskog kadra, ali i u segmentu pružanja zdravstvenih usluga i primjene digitalnih servisa.

To je zaključak sa sastanka ministra zdravlja Dragoslava Šćekića sa potpredsjednikom Vlade i ministrom zdravlja Malte Krisоm Fearneоm, na marginama Samita malih zemalja, koji se održava u Bečićima.

Sagovornici su se saglasili da se kroz ažuriranje i redefinisanje Memoranduma o saradnji između dvije zemlje iz 2018. godine, preciziraju budući konkretni oblici saradnje u oblasti zdravstva.

Oni su edukaciju i razmjenu kadra na svim nivoima prepoznali kao jednu od ključnih mogućnosti koje za rezultat mogu imati dobrobit i za Crnu Goru i za Maltu.

"S obzirom na izvrsnost koju zdravstveni sistem Malte posjeduje kada je u pitanju sofisticirana dijagnostika i liječenje malignih oboljenja, zaključeno je da ima prostora za saradnju u ovom segmentu zdravstvene zaštite", navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Takođe je i oblast digitalnih tehnologija prepoznata kao mogući vid budućeg zajedničkog djelovanja, jer kako su naveli, ima predznak velikog napretka u sistemu zaštite zdravlja na Malti.

Bonus video: