Iskustva Kosova značajna za digitalni razvoj Crne Gore

Kako je saopšteno iz Ministarstva javne uprave, Dukaj je upoznao Žerku sa prioritetima u radu Ministarstva u okviru digitalizacije i reforme javne uprave, kao i unapređenju usluga koje pruža javna uprava građanima

1253 pregleda 6 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo javne uprave
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo javne uprave

Iskustva Kosova u oblasti razvoja eUprave i digitalizacije veoma su značajna za Crnu Goru na putu digitalnog razvoja, kazao je ministar javne uprave Maraš Dukaj.

Dukaj je to kazao na sastanku sa ambasadorkom Kosova u Crnoj Gori Arijanom Žerka Hodža.

Kako je saopšteno iz Ministarstva javne uprave, Dukaj je upoznao Žerku sa prioritetima u radu Ministarstva u okviru digitalizacije i reforme javne uprave, kao i unapređenju usluga koje pruža javna uprava građanima.

Maraš Dukaj
foto: Ministarstvo javne uprave

“Iskustva Kosova u oblasti razvoja eUprave i digitalizacije su vrlo značajna za Crnu Goru na putu njenog digitalnog razvoja“, kazao je Dukaj.

On je istakao da treba prepoznati i definisati modele saradnje u toj oblasti, kao osnov za dijeljenje najbolje prakse.

Žerka je, kako se navodi, čestitala Dukaju stupanje na dužnost, poželjevši mu uspjeh u radu.

Ona je istakla važnost tradicionalno dobrih i prijateljskih odnosa dvije države i zajedničke evropske perspektive.

„Možete da računate na našu pomoć i iskustva, posebno u oblastima unaprijeđenja usluga za građane, te prenos iskustva iz oblasti razvoja ICT-a i eUprave“, kazala je ambasadorka Žerka Hodža.

Iz Ministarstva su naveli da su Dukaj i Žerka Hodža istakli izazove koji se tiču depolitizacije javne uprave, reforme u oblasti digitalizacije i decentralizacije lokalne samouprave.

„Zaključeno je da će ambasada i Ministarstvo blisko sarađivati u pripremi učešća Crne Gore na predostojećem Digitalnom samitu koji će se održati na Kosovu“, kaže se u saopštenju.

To će, kako se navodi, biti prilika da se na bilateralnom nivou predstavnici Ministarstva sretnu sa predstavnicima Vlade Kosova i predstavnicima kompanija koje vode vrlo uspješne projekte iz oblasti digitalizacije.

„Izraženo je obostrano očekivanje da će se saradnja Crne Gore i Kosova nastaviti i u narednom periodu, kroz realizaciju zajedničkih programa i projekata u oblastima državne, lokalne, elektronske uprave i informatičke bezbjednosti“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: