Berane: Udruženje za podršku Roma i Egipćana uputilo poziv nadležnima da preispitaju dodjelu stambenih jedinica

Direktor ove nevladine organizacije iz RE populacije Sultan Beća rekao je da je to učinjeno jer se po njihovim saznanjima vrši zloupotreba stanarskog prava kada se radi o korišćenju stambenih jedinica

2148 pregleda 0 komentar(a)
Rudeš, Foto: Tufik Softić
Rudeš, Foto: Tufik Softić

Udruženje za podršku Roma i Egipćana iz Berana uputilo je poziv nadležnima da preispitaju dodjelu stambenih jedinica, odnosno baraka na Rudešu, gdje su nekad živjela raseljena lica sa Kosova i Bosne i Hercegovine (BiH) i Srbije.

Direktor ove nevladine organizacije iz RE populacije Sultan Beća rekao je da je to učinjeno jer se po njihovim saznanjima vrši zloupotreba stanarskog prava kada se radi o korišćenju stambenih jedinica.

“Navodimo primjer da osobe koje su stanovale u barakama, kada nađu drugi smještaj, te barake ustupaju drugim licima bez ugovora i znanja nadležnih. A pojedina lica koja ustupaju barake drugim licima za to dobijaju novčanu nadoknadu. Veoma je važno naglasiti da se prodaja baraka vrši uz nadoknade od 1.500 do 2.000 eura” – tvrdi Beća.

On je postavio pitanje kako je to moguće i po kojim osnovima se to radi, a kasnije ista ta lica, navodno, dobijaju ugovore na korišćenje.

“Naša organizacija se obratila predsjedniku opštine Berane da formira komisiju koja će se baviti ovim pitanjima i ukazali na ovaj problem i očekujemo povratnu informaciju” – kazao je Beća.

On je uputio poziv i nadležnim institucijama koje se bave antikorupcijom da se uključe u ovaj problem i da preispitaju dodjelu svih stambenih jedinica kako bi se spriječile dalje nezakonitosti u tom dijelu.

“Ovom prilikom pozivamo još jednom nadležne iz opstine Berane da ozbiljno shvate ovaj problem i da ukažemo još jednom da je jedino Opština nadležna da vrši dodjelu ovih jedinica bez upliva trećih lica u ovaj problem” – rekao je Beća.

Direktor Udruženja za podršku Roma i Egipćana ukazao je da među romsko egipćanskom populacijom ima veliki broj višečlanih porodica.

“Postoje porodice koje broje više članova, pa je potrebno u tom smislu da se vrši pravicna podjela stambenih jedinica, a ne da se vrši podjela bez kriterijuma, uz posredstvo trećih lica gdje postoje sumnje na korupciju” – kazao je Sultan Beća.

Oko stotinu baraka od tvrdog materijala ili drveta ostalo je prazno nakon što su izbjeglice sa Kosova i iz Bosne i Hercegovine dobile nove stanove u zgradama koje koje su prije tri godine izgrađene na lokaciji nedaleko od baraka.

Neki od vlasnika starih baraka zadržali su ih, odnosno nisu ih vratili, a potom su ih, navodno, prodavali nevoljnicima i onima koji još uvijek nemaju riješeno stambeno pitanje.

Iz lokalne uprave u Beranama Vijestima su kazali da je formirana i da već od ranije postoji Komisija koja će preispitati da li se barake i u arhivi vode kao vlasništvo ljudi na koje su upisane, kao i da li ima zloupotreba kada se radi o tvrdnjama o preprodaji.

Bonus video: