Obustavljeni radovi na izgradnji dinamičke fontane u Bijelom Polju

Iz Medžlisa Islamske zajednice Bijelo Polje danas je saopšteno da su radovi na izgradnji obustavljeni i da će dalje aktivnosti preuzeti Uprava za zaštitu kulturnih dobara

5723 pregleda 1 komentar(a)
Nađena ploča, Foto: Islamska zajednica Bijelo Polje
Nađena ploča, Foto: Islamska zajednica Bijelo Polje

Radovi na izgradnji fontane na gradskom trgu u Bijelom Polju obustavljeni su danas, nakon što je ovih dana, prilikom iskopavanja pronađena ploča sa natpisom koja je pripadala džamiji, koja je postojala na toj lokaciji.

Hadžidanušina džamija na gradskom trgu izgrađena je krajem 18. vijeka . Bombardovana je 1944. godine, nakon čega je porušena do temelja i na tom mjestu je sagrađen Spomenik palim borcima NOR-a.

Iz Medžlisa Islamske zajednice Bijelo Polje danas je saopšteno da su radovi na izgradnji obustavljeni i da će dalje aktivnosti preuzeti Uprava za zaštitu kulturnih dobara.

Bijelo Polje radovi
foto: Jadranka Ćetković

“Predstavnici Medžlisa Bijelo Polje i Opštine Bijelo Polje su na jučerašnjem sastanku dogovorili da se ide u pravcu potpunog arheološkog istraživanja, na cijelom prostoru vakufa, shodno planu i zakonu, i postignuta je saglasnost da u predstojećem procesu prisustvuju legitimni predstavnici Medžlisa Bijelo Polje”, saopšteno je iz Medžlisa islamske zajednice.

Iz IZ navode da će “Opština sve svoje aktivnosti raditi u koordinaciji sa Islamskom zajednicom”.

Kako je navedeno u projektu, postavljanje fontane vrijedne 90 hiljada eura, planirano je u okviru projekta rekonstrukcije glavnog gradskog trga. "Riječ je o dinamičkoj podnoj fontani koju će činiti dvije jednake fontane sa lijeve i desne strane Spomenika palim borcima u centru grada, dimenzija po 8,6 x 5 metara. Predviđeno je da svaka fontana ima po 15 mlaznica, odnosno ukupno 30 mlaznica poređanih u tri reda sa po pet mlaznica”, navodi se u projektu.

Bonus video: